Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika’da 9 Ocak eylemleri

Almanya’nın Berlin ile Saarbrücken, Belçika’nın başkenti Brüksel, Fransa’nın Bordeaux ile Marsilya kentleri ile Hollanda’nın Den Haag kentinde üç Kürt kadın devrimci için eylemler düzenlendi.

PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi), katledilmelerinin 9. yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın Berlin ile Saarbrücken kenti, Belçika’nın başkenti Brüksel, Fransa’nın Bordeaux ile Marsilya kentleri ile Hollanda’nın Den Haag kentinde protesto eylemleri düzenlendi.

ANF Images

BERLİN

Başkent Berlin’de kadınlar öncülüğünde Paris Katliamı protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Almanya’nın başkenti Berlin’de anıldı.
Fransa Elçiliği önündeki eyleme Dest-Dan Kadın Meclisi, Women Defend Rojava, Êzidî Kadın Meclisi, Gemeinsam Kämpfen Berlin ve Nav-Berlin üye ve aktivistleri de katıldı.
“Adalet karanlıkta kaldığı sürece Fransa suçludur” mesajının verildiği eylemde TJK-E, Women Defend Rojava, Dest-Dan Kadın Meclisi, SKB adına yapılan açıklamalarda, Fransa’nın katliamdaki sorumluluğuna vurgu yapıldı. Kadınlar daha sonra Fransa Elçiliği önüne katliam protestosu nedeniyle siyah çelenk bırakmak istedi. Alman polisinin siyah çelengin konulmasını engellemesi nedeniyle tepki gösteren kadınlar, “Avrupa’nın ortasında arkadaşlarımız katledildi. Bugün katliamı protesto etmek için siyah çelenk dahi bırakmamıza izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.
Eylemde sık sık “Sara Rojbin Ronahi, Jin Jiyan Azadi”, “Hoch die internationale Solidarität“, “Deutschland finanziert Erdogan bombardiert” “Jin Jiyan Azadi-Frauen Leben Freiheit” sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

Paris Katliamı Almanya’nın Saarbrücken kentindeki Fransız Konsolosluğu önünde anıldı.

Saygı duruşunun ardından konsolosluğa üzerinde Almanca “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

Eylemde, katliamın üzerinde 9 yıl geçmesine rağmen aydınlatılmamasına ve Fransa devletine tepki gösterildi.

Türkiye’nin katliamı gerçekleştirdiği ve bu katliamda Fransız güvenlik görevlilerinin rolünün ortaya çıkan belgelerde sabit olmasına rağmen katliamın aydınlatılmadığı vurgulandı. “Fransa yetkililer bu katliamı aydınlatmadığı sürece katliamın ortakları olarak anılacak” denilen eylem, sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

BRÜKSEL

Brüksel’deki Fransa Konsolosluğu önünde de Kürt kadın hareketi öncülüğünde bir eylem gerçekleşti. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, üç kadın devrimci anılırken, Fransız devletinden katliamı tüm yönleri ile aydınlatması, failleri ve emri verenleri yargılaması istendi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde Avesta Xabur Kadın Komünü, 8 Ocak’ta yapılacak eylem afişleme yaptı, bildiriler dağıttı.

MARSİLYA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyeleri, Fransa’nın Marsilya kentinin sokak ve tren istasyonları gibi ulaşabilecekleri her yerde afişleme yapıp bildiriler dağıttı.

Gençler, Cumartesi günü kentin Canabiere meydanında saat 13.00’te başlayacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

DEN HAAG

Hollanda’daki, Kürtler 9 Ocak Paris katliamı nedeniyle Fransa ve Türk devletini protesto etti.

Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan Fransa Konsolosluğu’na siyah çelenk bırakıldı.

Eylemciler Lahey Adalet divanıyla yan yana olan Fransa konsolosluğu önünde toplanarak katillerin cezalandırılmasını istedi.

Eylem yerinde TJK-E bildirisi okundu.

“PKK kurucu üyesi Sakine Cansız (Sara), KNK temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahi) 9 Ocak 2013 ‘te katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen adalet yerini bulmadı” denildi.

Bildiride Türk hükümetinin failliği bilinmesine rağmen Fransız yargısının kayıtsız kaldığına ilişkin ifadeler yer aldı.Eylemciler Paris katliamı için adalet talebinde bulundu. Fransa’nın finanse ettiği Türk katillerin suikast düzenlediğine ilişkin sloganlar atıldı. Paris Katliamı için sonraki protesto adresi ise Amsterdam TC konsolosluğu önünde yapılacak. Eylem Saat 14:00 da ayın 8 inde yapılacak.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız