Avrupa’daki Kürtler soykırım saldırılarını protesto etti-YENİLENDİ

Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarını protesto amacıyla eylemleri sürüyor.

Türk devletinin Maxmûr, Şengal ve Rojava’ya saldırısı, Avrupa’nın birçok merkezinde protesto edildi

OSLO

Norveç’in Oslo kentinde Kürdistanlılar ve Norveçli dostları, Oslo Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Navenda Civaka Demokratik a Kurd-NCDK) tarafından organize edilen mitingle, Türk devletini protesto etti.

Oslo merkez tren istasyonu önünde saat 14.00’da düzenlenen miting, Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından NCDK-Oslo temsilcisi Endam Aso, Norveçce bir konuşma yaptı.
Endam Aso, NATO üyesi olan Türk devletinin Hesekê’de DAIŞ’in uğradığı ağır yenilgiyi hazmedemeyerek yeni bir katliam konseptiyle DAİŞ çeteleriyle mücadelede tarih yazan Maxmur, Şengal ve Rojava’yı hedef alarak saldırdığını söyledi.
Aso ayrıca, “Irak hava sahası ABD kontrolünde olan bir sahadır ve onların izni olmadan Türkiye rahat savaş uçakları kaldıramaz ve vahşice mülteci kampı olan Maxmur, Şengal ve Rojava’da, sivilleri katil ederek bombalayamaz” dedi.
Aso son olarak, Avrupalı ve özellikle Norveç hükümeti ve medyasını sert bir dille eleştirdi,  sessizlikleriyle katliamlara destek verdiklerini dile getirdi.
Mitingde Norveç Kürt Kadın Platformu adına Lida Weerts ve Kürt dostu, yazar ve eski parlamenter Erling Folkvord da birer konuşma yaparak, insanlık dışı saldırıları ve buna sessiz kalan uluslararası kamuoyunu kınadı, Norveç kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

Eylemde ayrıca PKK yasağına karşı başlatılan imza kampanyası kapsamında bilgilendirme standı açıldı ve etraftaki halktan imza toplandı.
Mitingde kitle “Bijî berxwedana Maxmur”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Rojava yalnız değildir”, “Kürdistan’a özgürlük”, “Türk rejimi Kürtlerin çocuklarını katlediyor”, “Faşist Erdoğan”, “Faşist Türkiye” sloganları attı.

Eylem, NCDK Oslo’nun 15 Şubat uluslararası komplosunu kınamak amacıyla 13 Şubat Pazar günü yapılacak eyleme kitlesel katılım çağrısıyla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde sivil itaatsizlik eylemi yapıldı.

Eylem saygı duruşu ile başladı ardından Fransızca bildiri okundu ve sloganlar atıldı.
Yaklaşık bir saat süren eylem, “Bijî Serok Apo” sloganı ile son buldu.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde de halk alanlardaydı. Türk faşizmini kınamak amacıyla yapılan mitingde bildiri okundu. Sık sık “Katil Erdoğan” sloganı atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Türk devletinin Maxmûr, Şengal ve Rojava’ya saldırısı protesto edildi.

Kon-Med tarafından organize edilen yürüyüşte,  bin civarında kitle kortejinde yerini aldı.

Eylemde, PKK, YPG, YPJ, MLKP, MLPD, AGİF, Alınteri gibi parti ve örgütlerin bayraklarıyla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Defend Rojava-Stuttgart, hazırladığı Erdoğan’ın Alman tanklarıyla yürüttüğü savaşa “Hayır” pankartıyla tepki gösterdi.
MLPD üyeleri de “Elinizi Rojava’dan çekin! Kürdistana özgürlük” pankartıyla eşlik etti.

“Türk devleti Kürdistanlılara yönelik savaş suçlarından dolayı yargılansın” talebinin dile getirildiği eylem, Lautenschlager Straße’den Schlossplatz’a kadar sürdü.

MARSİLYA

Kürdistanlılar, Türk devletinin faşist saldırılarını protesto etmek için Fransa’nın Marsilya kentinde kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi.

Canebière meydanında toplanan kitle, saat 17.00’da Şengal, Maxmur ve Rojava’da yaşanan katliamlara dair hazırladıkları pankartlarla yürüyüşe geçti.

Yol boyu Kürtçe ve Fransızca sloganlarla Vieux Port meydanına ulaşan kitle, Türk devletini ve sessizliğiyle katliamlara ortak olan başta koalisyon güçleri olmak üzere diğer devletleri kınadı, Rojava Devrimi’ni de selamladı.

Rojava’da Hesekê saldırısında şehit düşen 121 can için saygı duruşu ile başlayan açıklama ardından Perşembe günü başlayacak olan üç günlük Meşa Dirêj (Uzun Yürüyüş) için çağrı yapıldı. Eylem saat 18.00’da sona erdi.

KARLSTAD

İsveç’in Karlstad sehrinde soykırım saldırıları, yapılan kitlesel eylemle kınandı.

Eylemde Karlstad Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Navenda Civaka Demokratik a Kurd-NCDK) adına söz alan Meclis Eşbaşkanı Abidin Rasliko, DAIŞ’in Hesekê’de yaptığı cezaevi baskınının DAIŞ vebölge gericiliğinin birlikte planladığını ve hedefin, demokratik özerk yapının tasfiyesi olduğuna işaret etti. Her türlü gerici ve isbirlikçi anlayışın halkların demokratik projesinin imhasını amaçladığını vurgulayan Rasliko, ancak direnen bir yapı karşısında tarumar olduklarını, bunu da Hesekê fedailerine borçlu olduklarını söyledi.

Eylem, “Bijî berxwedana QSD”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

BIELEFELD

Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik Türk saldırıları nedeniyle Almanya’nın Bielefeld’de bir miting düzenlendi.

NCDK-Bielefeld tarafından başlatılan miting, saat 16.00’da Bielefeld Belediye Binası’nda bir karşılama konuşması ve bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Mitinge, TC’nin Kürdistan’a yönelik saldırılarına ve kamuoyunun sessizliğine duyduğu öfkeyi dile getiren çok sayıda konuşma eşlik etti.

NCDK-Bielefeld, Êzidî Kadın Meclisi Çatı Örgütü-SMJÊ, enternasyonalistler adına bir gençlik temsilcisi, Kürdistan için Barış ve Umut İnisiyatifi (Initiative für Frieden und Hoffnung in Kurdistan) ile Die Linke İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Liza Koç söz aldı.

FAU, SDAJ, Riseup Bielefeld, DIE LINKE Bielefeld, Attac, Antifa Gençlik ve “Kobanê-Herfold Bölge Ortaklığı İnisiyatifi gibi solcu gruplar, partiler ve örgütler, dayanışma içinde katılım gösterdi.

Miting, Rojava’ya yönelik saldırılara karşı protesto gösterisi de içermesine rağmen, Alman polisi  TEV-DEM ve YPG/YPJ sembollerini yasaklama girişiminde bulundu. Ancak semboller mitingin sonuna kadar taşındı.

Miting saat 17.30’da sona erdi.

Avusturya’da Türk devleti protesto edildi

Avusturya’da işgalci Türk devleti protesto edildi, şehitler anıldı.

Avusturya’nın Tirol eyaletindeki Kürtler ve dostları, Türk devletinin işgalci saldırılarını protesto etti, Hesekê’de şehit düşen 121 kişiyi andı.

Innsbruck’ta Birleşik Devrimci Mücadele Güçlerinin düzenlediği mitingde, Almanca bildiriler dağıtıldı.

Almanca konuşmalarla kamuoyuna Türk devletinin vahşetinin anlatıldığı miting 2 saat sürdü.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız