Cenevre’de BM ofisi önünde Halepçe ve Qamişlo anması

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde yapılan oturma eyleminde Halepçe ve Qamişlo katliamlarında hayatını kaybedenler anıldı.

Kürtler 25 Ocak 2021’den bu yana ‘Dem dema azdiyê ye’ hamlesi çerçevesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle BM Ofisi önünde her çarşamba günü oturma eylemi yapıyor.

Bu haftaki oturma eyleminde 16 Mart 1986’da zehirli gazlarla gerçekleştirilen Halepçe Katliamı ve 12 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen Qamişlo Katliamı ile Mart 2018’de Efrîn’e yönelik işgali ve 16 Mart 1978’de gerçekleştirilen Beyazıt Katliamında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Cenevre Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, eylemde yaptığı konuşmada “Mart ayı Kürt halkı için her ne kadar katliamlar ayı olmuşsa da yine direniş ve mücadele tarihi açısından o kadar anlamlı ve önemlidir” dedi.

Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Önderliğimizi esaret altına alanlar, Halepçe’de, Qamişlo’da, katliam yapanlardır, Efrîn’i işgal edenlerdir. Bizler bunu çok iyi biliyoruz. Bizler bu katliamcı zihniyete karşı Önderliğimizin özgürlüğünü bulunduğumuz her yerde savunarak cevap olacağız. Önderliğimizin özgürlüğüne ve gerillanın direnişine sahip çıkmak bizler için öncelikli görev olmalıdır. Bu anlamıyla direnişin ve mücadelenin anlamlı kılındığı Newroz’un 50’inci yılına girerken ‘Agirê Newrozê geş bike, Kurdistanê Azad bike’ sloganıyla Newroz ruhunu yaşamımızın her alanda taşımayı sürdüreceğiz.”

Eylemde yer alan Maxmûr Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut, “Önderliğimizin özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkı olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Bugün Öcalan’ın özgürlüğünü isteyerek ve gerillanın mücadelesini sahiplenerek katliamcı zihniyeti yenilgiye uğratacağız” şeklinde konuştu.

Oturma eyleminde, hafta sonu gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamalarına katılım çağrısında bulunuldu.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız