Dünya Kobanê Günü etkinlikleri başladı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinlikleri kapsamında Viyana’da düzenlenen yürüyüşle Helsinki’de ise etkinlikle kutlandı.

2014 yılında Kürdistan Özgürlük Savaşçılarının fedaice direnişi sonucu Türk devlet destekli DAİŞ çetelerinden kurtarılışı dolayısıyla aralarında 10 Nobel Barış ödülü sahipleri, filozoflar ve binlerce kişinin çağrısıyla ilan edilen 1 Kasım Dünya Kobanê Günü, coşkulu etkinliklerle karşılanıyor. Kurdistanlılar ve enternasyonalistler, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 1 Kasım arifesinde alanlara çıkarak, Helsinki’de ise bir etkinlikle kutlandı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla miting ve yürüyüş düzenledi.

Karlplatz’da miting şeklinde başlayan kutlama, yürüyüşle devam etti.

Kobanê’nin Erdoğan’ın güdümündeki DAİŞ barbarlığına karşı büyük bedeller vererek özgürleştirildiği belirtilen konuşmalarda, ”Hepimiz o günü çok iyi hatırlıyoruz; Kürt kadınların öncülüğünde verilen büyük bir direniş sonucu bir gece yarısı Kobanê çetelerden temizlenmişti” diye hatırlatmalarda bulunuldu.

Mitingde “Bijî jinên azad”, “Bijî Rojava”, “Bijî Serok Apo” sloganları susmadı. Büyük bir coşku ile süren yürüyüşte, Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu 17 gerillanın şehit düşmesi dolayısıyla da Türk devleti protesto edildi. Kimyasal silah saldırılarına karşı Avrupa, OPCW ve Uluslararası insan hakları kuruluşlarına harekete geçmeleri yönünde mesajlar verildi.

Coşku ile öfkenin iç içe yaşandığı yürüyüş, Viyana 10. Bölge’ye kadar devam etti.

HELSİNKİ

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de DKTM ve Kurdistan Dayanışma Ağı tarafından ortak bir etkinlik düzenlendi.

Başkent çevresinden katılımların da olduğu etkinliğe Fin ve diğer halklardan katılımların çok olması dikkat çekti.

Kürdistan Dayanışma Ağı sözcüsünün okuduğu mesaj ardından Kobanê’nin dünü ve bugünü hakkında bilgilendirmeler yapıldı, YPG ile YPJ’nin kahramanlıklarından bahsedildi.

DKTM ve PJAK sözcülerinin konuşmaları sonrası etkinlik gece geç saatlere kadar müzik ve govendle devam etti.

Sanatçı Ronî, stran ve müzikleriyle kutlamaya renk kattı.

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Kasım 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız