8 Şubat 2023 Çarşamba - 17:34
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

Fransa, Macron’un emeklilik tasarısına karşı ayakta

19 Ocak 2023 Perşembe- 14:40
Fransa, Macron’un emeklilik tasarısına karşı ayakta
PaylaşTwitWhatsapp
Fransa’da sendikalar, hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten tasarısına karşı genel grevde. Ulaşımın büyük ölçüde aksadığı, rafinerilerde üretimin durduğu ve okullarda eğitimin yapılmadığı ülkedeki pek çok kentte kitlesel eylemler düzenleniyor.

Artı Gerçek – Fransa, hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı ayakta. Hükümete yakınlığıyla bilinen sendikaların da destek verdiği ve ‘tasarının geri çekilmesi’ talebiyle ilan edilen genel grev sebebiyle hayat durma noktasına geldi.

Birçok kentte tren ve metro seferleri durdu. İlkokullar dahil, tüm okullarda öğretmenlerin grevine öğrenciler de okul boykotuyla destek veriyor. Paris Orly Havaalanı’ndaki uçuşların yüzde 20’si iptal edildi. Başkent Paris ve diğer şehirlerde, on binlerce grevcinin katıldığı eylemler düzenleniyor.

PETRO KİMYA TESİSLERİNDE ÜRETİM DURDUGrev nedeniyle Fransa genelinde banliyo ve şehirlerarası trenler başta olmak üzere ulaşım büyük ölçüde dururken, ülkedeki rafineri ve petro kimya tesislerindeki üretim ve sevkiyatın da yapılmadığı belirtildi.

ÖĞRENCİLER DE AYAKTA

Öğretmenlerinin grevine destek veren öğrenciler, okulların girişinde barikat kurarak boykota gitti. Paris’te bulunan pek çok lisede dün geceden itibaren emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı eylemler yapılıyor.

renciler1.jpg

lise.jpg

ÇALIŞMA BAKANI ‘YASA TASARISI GEREKLİ VE ADİL’ DEMİŞTİ

Hükümete yakınlığıyla bilinen sendikaların da katıldığı grev, Başbakan Elisabeth Borne’un bu yıl başında 2027’den itibaren emekli olabilmek için çalışılması gereken yıl sayısını 42’den 43’e, emeklilik yaşını da 62’den 64’e çıkaracak yasa tasarısını duyurmasının ardından geldi. Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, LCI TV’ye verdiği demeçte “bu reformun gerekli ve adil” olduğunu savunurken sendikalar, süper zenginleri vergilendirmek veya işverenlerin katkı paylarını artırmak gibi tedbirlerin devreye sokulmasını istiyor.

SENDİKALAR: GREVLER SÜRECEK

Ülkenin en büyük üçüncü sendikası olan CGT-FO (Genel Emek Konfederasyonu – Emekçilerin Gücü) sendikası başkanı Frederic Souillot, Sud Radio’ya verdiği demeçte “Bugün seferberlik çok güçlü olacak. Buradayız ve bu nedenle hükümetin planları geri çekiliyor” dedi.

Fransa’nın en büyük sendikası Demokratik Fransız Emek Konfederasyonu’nun (CFDT) Başkanı Laurent Berger, BFM TV’ye yaptığı açıklamada ise tasarıya karşı “Çok fazla öfke var” diye konuştu. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez de, “Eylemlerin toplumdaki huzursuzluğun bir yansıması olduğunu” belirterek, “Pek çok grevcinin de evlerinde kalmayı tercih ettiğini” hatırlattı. Sendikalar, yasa tasarısı parlamentoda görüşülmeye başlayınca grevlerin süreceğini belirtti.

MACRON’UN MUHALEFETİN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi, emeklilik tasarısını yasalaştırabilmek için parlamentoda muhalefet partilerinden en az 60 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak daha önce tasarıya desteğini açıklayan muhalefetteki muhafazakâr Cumhuriyetçi Parti’den bile aleyhte oy kullanacağını açıklayan milletvekilleri mevcut.

Sokağın baskısı ve parlamentodaki dengeler sebebiyle Macron’un yasa tasarısının görüşüleceği gelecek haftalarda nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu.

Etiketler: fransaMacron'un emeklilik tasarısına karşı ayakta

ilgiliiçerikler

GÜNCEL

Fransa, uluslararası çalışmalarıyla bilinen Suriyeli gazetecinin sığınma başvurusunu reddetti

8 Eylül 2022 - 10:56

IŞİD’in işlediği suçları belgelediği uluslararası çalışmalarla bilinen Suriyeli gazeteci Hussam Hammoud'un Fransa'ya yaptığı sığınma başvurusu reddedildi. Suriye'de bulunan yabancı savaşçıların...

Daha fazla oku
Fransa’da Korsika’nın  Özerkliği gündemde

Fransa’da Korsika’nın Özerkliği gündemde

17 Mart 2022 - 08:51
Fransa: Demokrasiye saldırı olağanlaştı, aşırı sağa destek arttı

Fransa: Demokrasiye saldırı olağanlaştı, aşırı sağa destek arttı

8 Ocak 2022 - 12:40
Fransa, Cezayir Bağımsızlık Savaşı’na ilişkin adli soruşturma arşivlerini açtı

Fransa, Cezayir Bağımsızlık Savaşı’na ilişkin adli soruşturma arşivlerini açtı

8 Ocak 2022 - 11:37
Fransa, Cezayir iç savaşıyla ilgili gizli arşivleri 15 yıl önceden açma kararı aldı

Fransa, Cezayir iç savaşıyla ilgili gizli arşivleri 15 yıl önceden açma kararı aldı

10 Aralık 2021 - 13:25
Sonraki yazı
Fransa’da yüz binlerce işçi grevde

Fransa'da yüz binlerce işçi grevde

ÖZGÜR HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • Hatay bölgesine giden yardımlar engelleniyor – VİDEO

    Hatay bölgesine giden yardımlar engelleniyor – VİDEO

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • AVEG-KON: Halkların dayanışması OHAL barikatını yenecektir!

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • SKB: Savaşa ve ranta dayalı ekonomi ve siyaset halklarımız için depreme ve katliama dönüştü! Dayanışmayı büyütelim!

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • MLKP: Kürdistan’ın bugününde ve geleceğinde devrimci komünistler yaşayacaktır

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Almanya’da toplanan deprem yardımları ‘prosedür’e takıldı: AFAD dışında yardım gönderilemez

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D