Atılım Paris
Milyonlarca işçinin Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik kesintilerine karşı aylarca süren sert mücadelesinin ardından, Sendika bürokrasileri 1 Mayıs’tan sonra, Macron’un emeklilik kesintilerine karşı 6 Haziran’daki “seferberlik gününe” kadar her türlü eylemi ertelemişti.
Fransa’da 6 Haziran Salı günü ülke genelinde işçiler 14. kez sokağa çıktı. Yapılan eylemlerde resmi gazetede yayımlanan mezarda emeklilik yasasının geri çekilmesi istenildi ve Macron hükümetinin politikaları protesto edildi.
Sekiz Sendikanın çağrısı ile eğitim, toplu ulaşım, enerji, sanayi gibi sektörlerin bir kısmında grev yapıldı. Rennes, Brest ve Marsilya’da çok sayıda ortaokul kapatıldı.
Paris, Lyon, Marsilya, Bordo kentleri başta olmak üzere Fransa genelinde 250 noktada gösteri düzenlendi. CGT Paris’teki eyleme 300 bin, ülke genelinde ise 900 bin kişinin katıldığını açıkladı.
Paris eylemine katılan CGT genel sekreteri Sophie Binet, emeklilik yasası mücadelesinin hep güncel olacağını söyleyerek hükümetle gerçek bir müzakere yapmak istediklerinin altını çizdi. Binet Sendikalar birliği olarak ortak davranıp eylemlere devam edeceklerinin mesajını verdi.
Yapılan son anketlerde Fransızların yüzde 57’sinin grev ve gösterileri desteklediği belirtildi.
BİRÇOK SEKTÖRDE GREV VE DİRENİŞLER
Fransa’nın dört bir yanında farklı sektörlerde gerçekleştirilen grev dalgasında işçiler Macron’a, bankalara ve şirketlere karşı mücadelelerini sürdürmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta içinde posta işçileri, otobüs şoförleri, tekstil işçileri ve Disneyland Paris’te grevler başladı ya da var olanlar devam etti.
Disneyland’da 1500 işçi 30 Mayıs’ta bir günlük greve gitti. Disneyland çalışanları aylık 200 Euro ücret artışı, pazar vardiyaları için iki kat ücret, seyahat ödeneğinin gözden geçirilmesi ve uyarlanmış saat uygulamasının (İşçilerin 8 saatten çok daha kısa ya da uzun vardiyalar yapmak zorunda kalması) sona erdirilmesini talep ediyor.
Toulouse’da Tisseo ulaşım işçileri 30 Mayıs’ta başlayan dört günlük bir greve çıktı. İşçiler ücret artışı talep ediyor.
Lille’de, Marquette’deki Vertbaudet fabrikasında çalışan 72 işçinin grevi 20 Mart’tan bu yana devam ediyor. Grevcilerin başlıca talepleri 150 Euro ücret artışı ve geçici işçi alımının durdurulması.
Fransa’da tüm sektörlerdeki işçiler, sendika bürokrasilerinden bağımsız olarak, kendi mücadelelerini yönetmek ve Macron’u devirmek için bir genel grev hazırlamak üzere taban komiteleri oluşturmaya çalışıyor.