Lozan konferansında Kürt kadınının mücadele geleneği tartışıldı

Lozan konferansının ikinci gününde “Lozan antlaşmasının 100. Yılı – Kürt Kadın Perspektifinden Kolonyalizmin Değerlendirmesi” tartışıldı.

Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü vesilesiyle KNK tarafından organize edilen “Lozan Antlaşması’nın 100. Yılında Kurdistan Halklarının Tutumu” konferansı, ikinci gününde “Lozan antlaşmasının 100. Yılı – Kürt Kadın Perspektifinden Kolonyalizmin Değerlendirmesi” konulu panel ile devam etti.  Moderatörlüğünü Kurdê Omer ve Seher Aydar’ın yaptığı panele, Bremen Üniversitesi’nden Münevver Azizoğlu ve Silêmanî’deki Kadın Kurumları sorumlusu Nermin Osman konuşmacı olarak katıldı.

Panel başlamadan kısa bir açıklama yapan Seher Aydın, Kürt kadınının kimliği ile yürüttüğü özgün mücadelenin tarihsel olduğuna ve başta Ortadoğu olmak üzere dünyadaki kadın mücadelesine öncülük edecek bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Lozan Antlaşması’nın sonuçları üzerinde duran Seher Aydın, “Kürt halkı sürgün edildi, göç ettirildi. Dil ve kültürleri yasaklandı, asimilasyona maruz bırakıldı. Kürt kadını üzerinde büyük bir soykırım uygulandı. Kadınlar tarih boyunca bu politikalara maruz bırakıldı” dedi.

Panelist Münevver Azizoğlu, Lozan’da 100 yıl önce yapılan antlaşma ile Kurdistan’ın parçalandığını ancak Kurdistan halkının bu antlaşmayı hiçbir zaman meşru görmediği ve kabul etmediğinin altını çizdi. Kürt kadınının bu soykırım antlaşmasına proje ve paradigması ile karşı koyduğunu vurgulayan Azizoğlu, Kürt kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Jin Jiyan Azadî felsefesi ve paradigması ile aynı zamanda kadın kırımı olan Lozan Antlaşması’na karşı bir mücadele başlattığını söyledi.

Panelistlerden Nermin Osman da Lozan Antlaşması’nın Kurdistan ve Ortadoğu’da yarattığı sorunların kadınlara etkilerine değindi. Tarihten örnekler veren Nesrin Osman, Kürt halkının parçalandığı devletler içinde yaşadığı kimlik sorununun Kürt kadının mücadele geleneğini oluşturduğunu söyledi. Nesrin Osman, Kürt toplumunun dil ve kültürünün gelişmesinin tarihsel gelişiminde Kürt kadınının mücadelesini örnekler vererek anlattı. (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Temmuz 2023
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız