Avrupa’da Êzidî Soykırımı protestoları: Özerk Şengal tanınsın

Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’te başlayan soykırım saldırılarının yıl dönümü dolayısıyla Avrupa’nın birçok kentinde eylemler organize edildi.

ANF Images

STOCKHOLM

Êzidî Soykırımı’nın 9. yıl dönümü vesilesiyle İsveç’in başkenti Stockholm’da protesto  eylemi gerçekleştirildi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi öncülüğünde Şengal soykırımını kınamak amacıyla bir araya gelen kitle, Şengal kadınlarına yapılan vahşeti yansıtan bir gösteri ile soykırımı lanetledi.

Eylemde 3 Ağustos 2014 Soykırımı’nı anlatan bildiriler okunup çevredekilere dağıtıldı. Pankart ve sloganlar eşliğinde dağıtılan bildiride soykırımın travmalarının halen devam ettiği ve kaçırılan binlerce Êzidî kadından yüzlercesinden haber alınmadığı dile getirildi.

Eylemde ayrıca İsveç devletine, DAİŞ’in Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği fermanı soykırım olarak kabul etmesi çağrısı yapıldı.

Diğer talepler ise şöyle sıralandı:

  • BM ve Irak hükümeti Şengal’in hava sahasını Türk devletine derhal kapatması,
  • Irak, KDP ve Türkiye arasındaki 9 Ekim 2022 tarihli anlaşmanın BM aracılığı ile iptal edilmesi
  • Ezidxan’ın Irak Anayasası tarafından kutsal kabul edilen ve korunan özerk bir bölge olarak tanınması.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Şengal’e yönelik jenosidi kınamak için ve Şengal’i sahiplenmek amacıyla eylem düzenlendi.
Kentin işlek caddelerinden Mariahilferstraße’de gerçekleştirilen eylem, Şengal’de katledilenler anısına saygı duruşu ile başladı. Okunan ve dağıtılan bildirilerle, 3 Ağustos Soykırımı’na ve bugün Türk devletinin Şengal’e yönelik tehditlerine dikkat çekilerek, Şengal’in özerkliğinin tanınması istendi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Şengal Soykırımı’nın 9’uncu yıl dönümü vesilesiyle protesto mitingi düzenlendi. Luisenplatz’ta DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırısında katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmalarla 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri ve onların ortakları olan devletlerin eliyle binlerce savunmasız Êzidî’nin vahşice katledildiği, binlerce kadın ve çocuğun kaçırıldığı ancak üzerinden geçen 9 yıla rağmen birçoğundan hala haber alınmadığı hatırlatıldı. Mam Zekî, Agîd Civyan gibi yüzlerce kahraman sayesinde özgürleştirilen Şengal’in özerklik statüsünün tanınması gerektiği belirtildi.

MANNHEIM

Almanya kentlerinden olan Mannheim’de de Şengal Soykırımı, 9. yılında protesto edildi. Paradeplatz’da gerçekleştirilen eylemde Mannheim Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı yaptığı bir konuşma ile Êzidî halkına yapılan saldırının tüm insanlığa yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, “Acilen Şengal’i tanıyın” çağrısı yaptı.

Eylem, “Bijî berxwedana Şengalê” ve “Katil DAİŞ-Erdoğan” sloganları ile sona erdi.

KIEL

Türk devletinin DAİŞ çetelerinin eliyle 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği soykırımın 9’uncu yıl dönümü Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen bir mitingle protesto edildi.
Jiyan Jin öncülüğünde, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM), Defend Kurdistan’ın katılımıyla kentin en işlek meydanı olan Europaplatz meydanında düzenlenen miting, saygı duruşuyla başladı.

Defend Kurdistan adına bir konuşma yapan Jonas H., “3 Ağustos 2014’te DAİŞ, Türk devletinin desteğini alarak Şengal’de Êzidî halka saldırdı. İslamcı faşistler binlerce Êzidî’yi katletti, binlerce Kürt kadını kaçırıp tecavüz etti, binlercesini de köle olarak pazarlarda sattı. Günümüzde bile NATO destekli Türk devleti, Şengal’e hava saldırılarıyla katliam gerçekleştiriyor” dedi.

Jiyana Jin adına konuşan Jana D. de Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarına dikkat çekti. Jana D., “2014’teki saldırılarla birlikte YPJ ve YPG güçleri güvenlik koridoru oluşturarak binlerce Êzidî’yi Rojava’ya, güvenli bölgelere sevk etti ve katliamlara engel oldu. Günümüzde Şengal halkı YPG ve YPJ’nin desteği ile öz savunma güçlerini oluşturmakta ve Şengal’i terketmek zorunda kalan Êzidî halkın evlerine geri dönebilmesi için güvenli bir alan oluşturmaya çalışmaktadır. Soykırıma uğrayan Êzidî halkın güven içerisinde evlerine dönebilmesi için hepimizin desteğine ihtiyacı var. Aynı zamanda bütün Avrupa ülkelerinin Türk devletinin saldırılarını durdurmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Mitingde sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları atıldı.

BREMEN

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının yıl dönümünde Almanya Bremen’de protesto mitingi düzenlendi. Hevgirtina Ciwanên Êzîdî ve Sêvê Kadın Meclisi öncülüğünde Bremen Eyalet Parlamentosu önündeki Marktplatz’da toplanan Kurdistanlılar ve dostları soykırımı anlatan pankartlar taşıdı, enternasyonalist dayanışma çağrısı yaptı.
Kurdistanlılar ve dostları “Jin Jiyan Azadi”, “Die Freiheit der Frauen von Shengal ist die Freiheit der Menscheit (Şengal’de Kadın Özgürlüğü İnsanlığın Özgürlüğüdür)” pankartlarını taşıdı.
Eylemde “Şehîd namirin”, “Schloss mit der Massacre in Shengal, Hoch die internationale Solidarität”,“Selbstbestimmt gegen Feminizid Statüs für Shengal“ sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetesinin Şengal’de Êzidî halkına karşı gerçekleştirdiği katliam, Almanya Saarbrücken’de düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

Saarland Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sîwana Meclîsa Êzidiya tarafından organize edilen protesto mitingi, Europa Galerie önünde gerçekleşti.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Ezidxan, YPG, YPJ, YJŞ ve çok sayıda Kurdistani bayrağın yanı sıra 74. Ferman’ı protesto eden pankart ve dövizler taşındı. Burada yapılan konuşmalarda Şengal Soykırımı’nı gerçekleştiren ve bu katliamın gelişmesinde rol oynayan güçler aleyhine sloganlar atıldı. Burada yapılan konuşmalarda Şengal katliamı lanetlendi. Katliamın üzerinde dokuz yıl geçmesine rağmen hala Êzidî kadınların kayıp olduğuna dikkat çekildi. Kayıp insanların bulunması için yeterince çaba gösterilmediği dile getirildi. Yaşananların tekrarlanmaması için Êzidxan’ın Kurdistan içerisinde özerk bir yapıya sahip olması gerektiği vurgulandı. Yaşanan soykırımın uluslararası alanda 13 devlet tarafından tanındığı, oysa bu denli büyük bir soykırımın bütün dünya tarafından tanınması ve yaraların sarılması için uluslararası alanda bir çalışma yürütmesi gerektiği vurgulandı. Etkinlik atılan sloganlarla son buldu.

PARİS

Êzidxan’ın 73. Fermanı olarak değerlendirilen Şengal Soykırımı’nın 9. yılı Paris’in Evry banliyösünde protesto edildi. Gösteride direnişte şehit düşenler anıldı ve bu katliamı gerçekleştiren DAİŞ ile Şengal’den kaçarak katliama yol veren KDP’nin ihaneti lanetlendi.

Açıklamada “Şengal, Kurdistan halkının özgür kalan hücresidir. Direnen ve kendisi olmakta ısrar eden direnişçi Kürt halk gerçekliğinin simgesidir. Şengal, Ortadoğu’daki selefi dünyanın insafına terk edilemez. Şengal, özgür ve özerk bir statüye kavuşturulmak durumundadır. Dünya güçleri bu 73 Ferman’a sessiz kaldı. Vicdani ve ahlaki borcunu ödemek istiyorsa Şengal’in statüsünü tanımalıdır” denildi.
Şengal’in şu anda ise DAİŞ zihniyetli Türk faşizminin yeni bir soykırım tehdidi altında olduğuna işaret edilen açıklamada, “KDP’nin ihanet anlaşmaları, Şengal’i Irak güçlerine ve TC barbarlığına teslim etmek istemektedir. Şengal özgürleşmeden hiçbir Kürt ve Kurdistan özgürleşemez” vurgusu yapıldı.

Eylemde, “Bijî berxwedana Şengalê” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

STUTTGART

DAİŞ çetelerinin, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaptığı 74. Soykırım, Almanya’nın Stuttgart Schlossplatz/Kobanê meydanında yapılan mitingle protesto edildi.

YJK-E (Avrupa Kürt Kadın Birliği) Elmanya ve TekoJIN (Mücadeleci Genç Kadınlar) çağrısı ile yapılan protesto mitingi, Kurdistanlı ve bölgedeki Türkiyeli – Alman devrimci kurumlardan oluşan kalabalık bir kitle ile gerçekleştirildi.

Şengal/Êzidî Soykırımı’nı kınayan sözler ve görüntüleyen büyük pankartların yanı sıra, Jin Jiyan Azadî, YPG, YPJ ve benzeri flamalar taşındı. Ayrıca iki genç kadın siyah hicap giyerek DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılan Êzidî kadınlara dikkat çekti.

Mitingde, Şengal Soykırımı kent sakinlerine Almanca yapılan konuşmalarla anlatıldı. Ardından Êzidî Kadın Hareketi’nin açıklaması okunarak, halen 2 bin 700 civarında kadının kayıp olduğu dile getirildi. “3 Ağustos, hepimiz için bir yas günüdür. Yaşananların unutulmaması için hatırlatma sorumluluğunu üstlenme günüdür” denildi.

Genç kadın ve çocuklar da yine Şengal şehitlerini anmak için pankartların önünde mumlar yaktı. Yapılan bütün konuşmalarda Şengal halkına yapılan soykırımın, bütün insanlığa ve kadın cinsinin tümüne yapılan bir soykırım olduğu ve bunun kabul edilemeyeceği ifade edildi. NATO birliği de bu bağlamda eleştirilerek, hala Şengal halkı ve topraklarına yönelik Türk devleti tarafından imha saldırılarının devam ettiği ve bütün NATO üyesi ülkelerin buna sessiz kaldığı dile getirilerek kınandı!

’’Jin Jiyan Azadî’’ sloganı eşliğinde mitinge son verildi.

HAMBURG

Eylemlerin diğer bir adresi de Hamburg’du. Altona semtinde yapılan mitingde Siyasetçi Selma Irmak bir konuşma yaparak, bu tür vahşetin bir daha yaşanmaması için Êzidî halkına statü verilmesi gerektiğini söyledi. Selma Irmak devamla “Êzidî halkına karşı işlenen soykırım, tüm dünya insanlığına karşı işlendi. Bu soykırımda sessiz kalan devletler de en az bu suçu işleyen DAİŞ kadar günahkardır. Bu tür acıların yaşanmaması için halk olarak birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha güçlü kılmalıyız.

Almanca okunan bildiride de Êzidî halkına karşı gerçekleştirilen jenosidin aynı zamanda kadına karşı işlenen suç olduğu belirtildi.

Mitingde, soykırımda yaşamını yitiren insanların fotoğrafları paylaşılırken, sık sık “Bijî berxwedana Şengalê” sloganı atıldı.

MÜNİH

Türk devletinin DAİŞ çetelerinin eliyle 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği soykırımın 9’uncu yıl dönümü Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

Bavyera’nın başkenti Münih’te Şengal’e yönelik jenosidi kınamak için ve Şengal’i sahiplenmek amacıyla kentin işlek caddelerinden Stachus meydanında gerçekleştirilen eylemde, soykırımı anlatan pankartlar taşındı. NAV-YEK’in  okunan ve dağıtılan Almanca bildirilerle 3 Ağustos Soykırımı’na ve bugün Türk devletinin Şengal’e yönelik tehditlerine dikkat çekilerek, Şengal’in özerkliğinin tanınması istendi.

Eylem, sık sık atılan “Bijî berxwedana Şengalê” ve “Jin jiyan azadî”sloganlarıyla sona erdi.

DEN HAAG

Protestoların diğer bir merkezi de Hollanda’nın Den Haag kenti oldu. Hollanda Kürt Kadın Hareketi tarafından organize edilen eylemde, Şengal için adalet ve özgürlük istendi.

Türk devletinin bugün Şengal’e yönelik saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, “Tek ses olup saldırılara karşı duralım, uluslararası toplumu uyaralım. 3 Ağustos 2014 Soykırımı’nda yer alan güçlerden hesap sorulması için uluslararası mahkemelerin kurulmasını, Êzidî toplumuna karşı işlenen insanlık suçlarından hesap sorulmasını istiyoruz. Hepimiz Êzidî toplumu başta olmak üzere ezilen bütün halklar için adalet, eşitlik ve özgürlük için mücadele edeceğiz” denildi.

74. Ferman İsviçre kentlerinde de protesto edildi

İsviçre’nin birçok kentinde yapılan etkinliklerle Êzidî toplumuna karşı işlenen suçların hesabının sorulması için uluslararası bir mahkeme kurulması talebi dile getirildi, özerk yönetimin resmen kabul edilmesi istendi.

İsviçre’nin Luzern, Aarau, Basel, Zürih, Cenevre ve Lozan kentlerinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde 3 Ağustos 2014’te Êzidî halkına yönelik soykırım protesto edildi.

BERN

3 Ağustos 2014 yılında Şengal halkına yönelik yapılan katliamın yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’nin Bern kentinde Kurdistanlılar bir araya geldi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) adına söz alan Songül Çelik, “Şengal halkına yapılan bu soykırımı kabul etmiyoruz. Bu soykırım özgür yaşama vurulmak istenen bir zincirdir. O günden bugüne Şengal halkı buna karşı muazzam bir direniş örneği verdi” dedi.

KOMAW adına söz alan Saadet Kuran ise Êzidî toplumuna yönelik saldırıyı kınayarak, “Şehitlerimizin yolunda onların direniş ruhu ile yürüyeceğiz” vurgusunda bulundu.
Bern Şehit Atakan Mahir Meclisi Eşbaşkanı Burhan Karakoç da, “Şengal eşsiz bir direniş örneği sergiledi. Türk devleti bu direnişi katliama bulamak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştı. Şengal halkına yapılan bu zulmü lanetliyoruz. Bu direniş büyüyecek ve soykırımın hesabı mutlaka sorulacak” dedi.

LUZERN

Luzern Arin Mirkan Kadın Meclisi ve TekoJIN, 74. Êzidî Fermanı’nı 9’uncu yıl dönümüne düzenlediği bir tiyatro gösterisiyle dikkat çekti.

Tüm Kurdistan ve Êzidî şehitler için saygı duruşu yapıldıktan sonra Luzern CDK Eşbaşkanı Nurşen Demir söz aldı. Nurşen Demir, “Bugün bizler için kara bir gündür. Dile getiremediğimiz bir zulüm Şengal halkına yapıldı. 3 Ağustos 2014’te Türk devletinin kararı ve Kürtlerin ihanetiyle DAİŞ çeteleri Şengal’deki binlerce masum kadınlar ve küçük çocuklara zulüm uyguladı. Onlara yapılan zulüm çok korkunçtu; ne yiyecek ne de içecek bir şey veriliyordu. Onların hikayelerini dinlemek bile cesaret işidir, onları dinlerken bile zorlanıyoruz. Arap pazarlarında eşya gibi onları satıyorlardı” diye konuştu.

Eylemde Arin Mirkan Kadın Meclisi, DAİŞ’in Êzidî topluma yaptığı zulüm ve iskenceyi tiyatro ve görsel yoluyla anlattı.

Eylem, “Jin jiyan azadî” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sonlandırdı.

AARAU

Aargau Kantonu’nda bulunan Aarau kentinde Rojbîn Kadın Meclisi, DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği Şengal katliamında yaşamını yitirenler için açıklama yaptı.

Aarau Bahnhof önünde gerçekleşen açıklamaya çok sayıda Kurdistanlı ve enternasyonalist devrimci katıldı. “Şengal katliamına sessiz kalma” ve “Jin jiyan azadî” pankartları açan kitle sık sık, “Bijî berxwedana Şengalê”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları attı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, kadınların DAİŞ’in kadınlara dayattığı kara çarşafların atılmasını ve özgürlüğü konu alan tiyatrosu ile devam etti. Tiyatronun ardından kadınlar, Şengal’e dair dileklerinin yazılı olduğu balonlar uçurdu.

Etkinlik daha sonra açıklamalarla devam etti. Almanca açıklama yapan Rojbin Kadın Meclisi aktivisti Şevin Batu, Şengal Soykırımı’nın başlangıcından bugüne yaşananları özetleyerek, uluslararası kurum, kuruluş ve devletlere soykırım ile yüzleşme ve sorumluları yargılama çağrısı yaptı.

Daha sonra söz alan Aarau Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İdris Uzkaş, Şengal Soykırımı’nın bütün Kurdistan’a soykırımın ön adımı olduğuna işaret ederek, direnişin soykırım politikasını engellediğini vurguladı.

Rojbin Kadın Meclisi Üyesi Dilan Çetinkaya da, Şengal Soykırımı’nın suçlularının cezalandırılması için mücadelenin daha da büyütülmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak söz alan CDKS Divan Üyesi Emrullah Bingül ise, DAİŞ saldırısının bir toplumu sadece fiziksel değil bütün yönleri ile yok etmeyi hedeflediği için soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

LOZAN

3 Ağustos 2014’te Êzidî halkına yönelik soykırımın yıl dönümü vesilesiyle Lozan’da kentinde düzenlenen eylemle katliam protesto edilirken katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde St Laurent kilisesi önünde düzenlenen eylemde, 3 Ağustos Soykırımı’nda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Lajin Kadın Meclisi adına Dilber Hêma tarafından TJK-E’nin Êzidî Soykırımı’nın yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması okundu. Fransızca basın metninin okunması sonrası oturma eylemine geçen kitle, eylemlerini daha sonra sonlandırdı.

BASEL

Basel’deki anma ise Claraplatz’da yapıldı. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri, üzerinde Almanca “3 Ağustos 2014’te Şengal’de soykırım ve kadın cinayetleri işlendi” yazılı pankart açarak soykırımı kınayan sloganlar attı. YJK-S üyesi Özen Aytaç hazırlanan basın açıklamasını okudu.

Özen Aytaç, şunları vurguladı: 21. yüzyılda Şengal’deki Irak ve Pêşmerge güçleri tarafından savunulmadan dünyanın gözleri önünde Êzidî halkı soykırıma maruz kaldı. Şengal yerle bir edildi, binlerce insan vahşice katledildi, binlerce kadın ve çocuk kaçırıldı, köle pazarlarında satıldı, psikolojik, kültürel, fiziksel ve cinsel saldırılara maruz kaldı ve yüz binlerce insan hayatlarını kurtarmak için her şeyini ortaya koydu. Êzidî halkı yaşamak ve soykırımdan kaçmak için yola düştü. Soykırım saldırıları nedeniyle Şengal’den 500 bin kişi göç etti. Bugün 250 bin Êzidî hala Irak, Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye ve kısmen Avrupa’nın farklı bölgelerindeki yerleşim birimlerinin dışında yaşamaya mahkum edildiler.”

CENEVRE

3 Ağustos’u anma etkinlikleri kapsamında Cenevre kentinde ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Êzidî Soykırımı’na ilişkin belgesel gösterildi.

ZÜRİH

Bêrîtan Kadın Meclisi öncülüğünde Helvetia meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, soykırım saldırılarında katledilenleri andı.

Bêrîtan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Ayşe Dicle, Êzidîler’e zulmü, tecavüz, köleleştirme ve kimliksizleştirme politikalarının bir devamı olan bu dönemi binlerce kez lanetlediklerini söyledi. Ayşe Dicle, “Gerçekleşen bu soykırımın uluslararası devletlerce tanınarak, Êzidî toplumuna karşı işlenen suçların hesabının sorulması için uluslararası bir mahkeme kurulması talebini dile getirdi.

Almanca basın metninin okunduğu etkinlikte  DAİŞ barbarlığına karşı Kürt kadınlarının mücadelesini ele alan bir skeç sergilendi. (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Ağustos 2023
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız