Atılım Avrupa
Almanya’daki bir araştırma, gençlerin çoğunluğun geleceğe karamsar baktığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, Almanların çoğu, gençleri iyi bir geleceğin beklediğine inanmıyor. İklim değişikliği en önemli sorun olarak görülüyor. Dünya gençliğinde işsizlik ve yoksulluk artmaya devam ediyor.

Almanya’da 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü vesilesiyle YouGov ve Sinus Enstitüsü kamuoyu araştırma şirketleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’daki yetişkinlerin üçte ikisini gençliğin hayatlarının en güzel dönemi olduğunu belirtmekle birlikte bugünkü gençlerin yerinde olmak istemediklerini ifade ediyor.
Araştırmaya katılanların yalnızca üçte biri bugün yeniden genç olmak istediğini belirtti. Görüşüne başvurulan her beş kişiden üçü ise günümüzde gençleri iyi bir gelecek beklemediği kanısında.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR
Araştırmaya göre, Almanlar gençleri bekleyen en büyük zorluğun iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin sonuçları olduğuna inanıyor. Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası ise iklim tartışmalarında gençlere daha fazla kulak verilmesi gerektiği görüşünde.
YouGov araştırma şirketi uzmanlarından Philipp Schneider, “İlk bakışta iklim değişikliği gençleri endişeye düşüren ve protestolara yol açana bir sınama olarak görülüyor” diyor. Schneider, araştırmanın sonuçlarının ise iklim değişikliğini daha çok daha yaşlı kesimin gençler için bir sorun olarak değerlendirdiğini ortaya koyduğunu ifade ediyor.
Uygun fiyatlı konutlar, yaşlılık döneminde finansal güvence, yoksullar ile zenginler arasındaki makasın açılması, küresel krizlerin sonuçları olan savaş ve enflasyon ise gençler için en önemli sorunlar olarak değerlendiriliyor.
Araştırmaya katılan 18-29 yaş arasındaki kesim ise siyasi ve ekonomik sorunların gölgesinde kişisel iyilik halini korumanın en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekiyor.
YouGov ve Sinus Enstitüsü tarafından yaptırılan araştırmaya 2 bin kişi katıldı. Araştırmada 18-75 yaş aralığındaki kişilerin görüşlerine başvuruldu.
“GENÇLER İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYAYA DOĞRU”
Her yıl 12 Ağustos’ta gençliğin sorunlarını ele alıp bu sorunlara dair farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan Uluslararası Gençlik Günü’nün 2023 yılı teması ise, “Gençler için Yeşil Beceriler: Sürdürülebilir Bir Dünyaya Doğru” olarak belirlenmiş. Gençlerin böyle bir günün öznesi olmasının amacı olarak “bugünün gençlerinin” gelecek nesillere karşı sorumluluğunu hatırlatmak ve değişim yaratma konusunda en büyük potansiyelin “yine gençlerde” olduğuna vurgulamak amaçlanılıyor.
GENÇLERİN SÖZ SAHİBİ OLDUĞU BİR DÖNÜŞÜM
Dünya gezegeninde insanların yarısı 30 yaş ve altında; bu oranın 2030’un sonunda %57’ye ulaşması bekleniyor. Tüm yaş gruplarındaki insanların üçte ikisinden fazlası (%69), gençlerin politika geliştirme/değiştirme konusunda söz sahibi olması, bunun için de daha fazla fırsat yaratılması gerektiğine inanıyor. Gençlerin söz sahibi oldukları siyasi sistemlerin daha iyi hale geleceğine dair bir inanç var.
Gençlerin oranı sadece politikada değil sendikal örgütlenmelerde de düşük seyrettiği belirtiliyor.
EPSU sendikası Genç İşçiler Neden Sendikalara Üye Olmuyor sorusuna yaptığı araştırma sonucunu yansıtan raporda, klişeleşmiş bazı yargıların yanlışlığına da yeniden vurgu yapılıyor. Örneğin, benmerkezci ve bireyci oldukları iddia edilen gençlerin tavırları üzerinden argümanlar sunulmasına karşı çıkılıyor. Bunun yerine, genç işçilerin (yaş veya uzun süreli işsizlik nedeniyle) düşük ücretli ve daha az iş deneyimine sahip olmaları, tam zamanlı ve eğitimleri sırasında veya sonrasında kısmi zamanlı, part-time vb. şekillerde çalışması gibi etmenler göz önünde bulunduruluyor. Böylece gençlerin tam zamanlı ve daha deneyimli çalışanlar ile karşılaştırıldığında tutum farklılıkları olduğu ortaya konuyor.
Raporda gençlerin duyarsız olmadığını, genç nesillerin kemer sıkma karşıtı, demokrasi yanlısı ve ekoloji hareketlerine dahil olması, siyasi katılım göstermelerinin bir kanıtı olarak vurgulanıyor.
DÜNYA GENÇLİĞİ: 73 MİLYON İŞSİZ, 160 MİLYON YOKSUL
Birleşmiş Milletler gençlik gününü sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 kapsamında ele alıyor. Sendikalar da gençlerin özellikle iş yaşamında karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal sorunlara daha kapsamlı şekilde yaklaşmalıdır.
Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) “Avrupa Birliği’nde genç işsizliği çok yüksek seviyelerdedir. Bazı üye devletlerde yüzde 50’yi aşmıştır. Hükümetler, gençler için güvenceli ve nitelikli işler sağlamak istiyorsa kamu hizmetlerine yatırım yapmaya önem vermelidir.”
Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI): “İşsizlik, genç işçilerin neredeyse yüzde 50’sini etkiliyor ve gençler güvencesiz ve adaletsiz çalışma koşullarına mahkum oluyor. Artan stajyerlik uygulamaları gençlerin karşılıksız ya da çok düşük ücrete çalışmasına neden oluyor. 12 Ağustos – 12 Eylül tarihleri arasında #Youthday ve #youth2030 etiketleri ile Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden bir kampanya yürütüyoruz. Buraya genç işçilere yönelik faaliyetlerinizi iletebilirsiniz.”
Uluslararası Sendika Konfederasyonu (ITUC) Gençlik Komitesi:
“Dünya üzerinde 1,8 milyar kadar genç yaşamakta. Dünyadaki mülteci nüfusunun yarısından fazlası 18 yaşın altında. ITUC Gençlik Komitesi olarak barış, demokrasi ve sosyal adaletin temel değerler olduğu bir dünyadan yanayız. Hükümetleri, barışın inşası için çalışmaya ve en çok risk altında olan kadınlar, çocuklar, göçmenler, işçiler ve gençler için gerekli korumayı sağlamaya çağırıyoruz.”
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO):
“Her yıl 40 milyon genç emek gücüne dahil oluyor. 25 yaşın altındaysanız, işsiz kalma ihtimaliniz 25 yaşın üstündekilere göre 3 kat daha fazla. Küresel istihdam krizi genç kadın ve erkekleri çok daha fazla etkiliyor. Dünya gençliğinin yüzde 40’ı ya işsiz ya da çalışmasına rağmen yoksullukla karşı karşıya. ILO, her yerde gençler için istihdam olanaklarının genişletilmesi için çaba sarf etmektedir. 2016 Uluslararası Gençlik Günü’nde de genç istihdamına ilişkin sorunlara çözüm getirmeye odaklı bir program başlattık.”