İtalya’da hapsedilen Siyasetçi Dizin Türkiye’ye iade edilmek isteniyor

1980’den beri hiç gitmediği Türkiye’de karakol bastığı, adam kaçırdığı iddialarıyla hakkında İnterpol kararı çıkarılan Mehmet Dizin, tutuklandığı İtalya’da Türkiye’ye iade talebiyle yargılanacak. Dizin, skandalların tüm Kürtler için son bulmasını istiyor.

Yıllardır Almanya’da yaşayan Xarpêt Depli (Karakoçan) Kürt Siyasetçi Mehmet Dizin, tatil için gittiği İtalya’da Türk devletinin İnterpol üzerinden çıkardığı arama kararına istinaden tutuklandı. 40 gün gözaltında tutulan Dizin, şu an Bologna yakınlarında bir dağ evinde ev hapsinde tutuluyor.

Mahkemeye çıkarılan ve kendisine serbest bırakılacağı bildirilen Dizin’in daha sonra kendisine elektronik posta üzerinde gönderilen mesaj ile Türkiye’ye iade etmek için tekrar mahkemeye çıkarılacağı bildirildi. Dizin’in 30-40 gün içinde mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

HİÇ GİTMEDİĞİ TÜRKİYE’DE KARAKOL BASMIŞ, ADAM KAÇIRMIŞ!

1980 yılında Almanya’ya yerleşen Dizin, o tarihten beri Türkiye’ye gitmedi. Ancak Dizin’e isnat edilen suçlama, 1988-2019 yıllarında Dersim’de “karakola yönelik bombalama” ve “adam kaçırma”.

1985 yılında Main kentinde Türk Konsolosluğuna resmi işlemler için giden Dizin’in hakkında soruşturma olduğu gerekçesi ile pasaportuna el konuldu. Birkaç ay sonra da resmi gazetede yayınlanan bir karar ile bin 124 kişi ile vatandaşlıktan atıldı.

Alman makamları tarafından kendisine vatansızlar için geçerli olan (Statenloser Reisepass) pasaport verildi. 1981’den 1993 yılına kadar bir firmada çalıştı. Dizin, bu süre zarfında çocuklarının ve eşinin resmi işlemleri için defalarca Türk Konsolosluğu’na gitti. 2012 yılında eşi vefat ettiğinde de resmi işlemler için Türk Konsolosluğuna gitti ancak herhangi bir sorun yaşamadı.

Dizin, Mayıs 2017 yılında resmi evlilik işlemleri tekrar Türk Konsolosluğu’na gittiğinde kendisine Türk kimliği alması için başvuru yapması için öneride bulunuldu. Bir ay içerisinde kendisine Türk kimliği verilen Dizin’e, bir süre sonra İnterpol üzerinden arama kararı, yaşadığı şehrin yabancılar dairesine de bildirildi. Yabancılar Polisi, Dizin’e geçici oturum için kahverengi pasaport verdi.

6 Aralık 2018 yılında Danimarka’ya yük götürürken, kimlik kontrolü sonucu gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Dizin, 1988 yılında Dersim’deki bir eylemden dolayı İnterpol tarafından arandığını bu şeklide öğrendi.

Almanya’da bir fabrikada işçi olarak çalışan Dizin, aynı zamanda Alman vatandaşıdır.

İtalya’ya tatil için eşi ile birlikte giden Mehmet Dizin, kaldığı evde gece baskını ile göz altına alındı. Mahkemeye çıkarılan Dizin’e, Türkiye’de 1998 ve 2019 yıllarında karıştığı iddia edilen bombalı ve adam kaçırma eylemleri suçlaması yöneltildi ve Türkiye tarafından yakalama kararı İnterpol’e bildirildi.

‘SKANDALLAR SADECE BENİM İÇİN DEĞİL TÜM KÜRTLER İÇİN SON BULSUN’

Olayların yaşandığı dönemde Türkiye’de bulunmadığını ve Danimarka tarafından serbest bırakıldıktan sonra Türkiye’nin yeni bir suçlama ile İnterpol’e bildirimde bulunduğunu belirten Dizin, “5 Nisan 2019 yılında yine Dersim’de adam kaçırdığım, bombalama, dinamit ile saldırı yaptığım iddia ediliyor. Bu suçlamayı da yeni öğrenmiş oldum. Türk devleti, İnterpol üzerinden Danimarka’ya gönderdiği yazıda sonuç almayınca yeni bir suç isnat ederek İnterpol’e başvurmuş. İkinci suçlamayı da bu şekilde öğrenmiş oldum” dedi.

İtalya’da 40 gün cezaevinde tutulduğunu belirten Dizin, bırakılacağı esnada Türkiye’ye iade talebiyle tekrar yargılanacağını ve ev hapsinde tutulduğu koşullarda 30-40 gün içerisinde tekrar yargılanacağını söyledi. İtalyan mahkemelerinin çok ağır işlediğine de dikkat çeken Dizin, “Gidişat nasıl olur, bilmiyorum. Umudum, bu haksız ve insanlık dışı yalan ve skandalların sırf benim için değil tüm Kürtler için son bulmasıdır” dedi.   (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Eylül 2023
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız