Sanatçı Mazlum Dora Stammheim hapishanesinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde

Almanya’nın Stuttgart kentindeki bir cezaevinde 2021 yılından bu yana tutuklu olan sanatçı Mazlum Dora, siyasi tutsaklara keyfi ve kötü muamelelere karşı 14 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunuyor.

Stammheim Cezaevi’nde bulunan Sanatçı Mazlum Dora, yürüttüğü kültürel faaliyetler sebebiyle 11 Mayıs 2021’de tutuklanmıştı. Dora, dönemin Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Berlin’e yaptığı ziyaretten çok kısa bir süre sonra gözaltına alınmıştı. Kültürel ve sanatsal faaliyetleri, bir yürüyüşte davul çalması, söz ve bestesi kendisine ait Cenga Rojava parçası dahi iddianamede suç unsuru olarak değerlendirildi.

Yeni Özgür Politika gazetesinin haberine göre Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen 60 duruşma sonunda hakkında yeterli delil olmamasına rağmen Dora’ya, 3 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Dora’nın avukatı müvekkilinin bir müzisyen olarak yürüttüğü kültürel faaliyetler ve anayasal haklarını kullanmasının Almanya Ceza Kanunu’nda (StGB) bulunan 129b maddesi kapsamına alındığını ve örgütsel faaliyet olarak değerlendirildiğini belirtti.

Gazeteye göre Dora, tutuklandığı günden bu yana cezaevi idaresinin sistematik taraflı ve keyfi politikalarına karşı mücadele ediyor.

Ayağı prangalanarak mahkemeye çıkarılmayı reddettiği için disiplin cezası verilen Dora, keyfi ve hukuksuz dayatmaları protesto etmek için kaldığı hücrede bedenini ateşe verdi. Cezaevi idaresi müdahale ederek, Dora’yı tedavi altına aldı ve böylece yeni bir davaya maruz kaldı.

Eylemi sırasında çevredeki mahkumları riske attığı ve kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle Dora’ya 20 Eylül’de 1.000 Euro para cezası ve 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Dora’nın avukatları bu cezaya karşı bir üst mahkemeye itirazda bulundu.

22 Eylül’den bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemde bulunan Mazlum Dora, siyasi ve kültürel faaliyetlerinin 129b kapsamına alınmasını, kendisine yönelik onur kırıcı uygulamaları, 129b dayatmasını, Kürt kurumlarına yapılan baskınları ve Kürt siyasi tutuklulara dönük kötü muameleleri protesto ediyor.

Dora’yı ziyarete gidenler, açlık greviyle birlikte Dora’nın 54 kiloya düştüğünü belirtirken, daha önce çok sayıda ameliyat geçirdiğini, belinde platin olduğunu ve en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Dora’nın taleplerinin kabul edilmesi için Cumartesi günü 10:00-15:00 arası Marshallstraße Ecke Königstraße Stuttgart adresinde bir  eylem yapılacak.

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız