Atılım Almanya
Tutsakların Sesi Platformunun (TSP) organizasyonuyla “Başın öne eğilmesin” oyunu 3 Şubat’ta Almanya’nın Aachen kentinde “Dayanışma Ezilenlerin Güzelliğidir” şiarıyla gösterime giriyor.
Oyun, “başını öne eğmeyen” devrimci tutsaklarla dayanışma amacıyla sahneleniyor.
Başın öne eğilmesin
Aldırma gönül aldırma
Başın öne eğilmesin
Aldırma gönül aldırma…
Sabahattin Ali, Şubat 1907 tarihinde Bulgaristan’da doğdu. Hiristo Botefin’in faşizme karşı şiirlerinden etkilendi. Sonra mizah ve edebiyat onun hayatında vazgeçilmezlerden oldu.
Cumhuriyet tek adam rejimine karşı Markopaşa, Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un yazarlığını yaptığı 1946 yılında yayın hayatına başlayan Türk basın tarihinin en yüksek tirajlı yayınlarından biri olan cuma günleri çıkan haftalık mizah dergisidir. Artık mizah yoluyla rejime karşı direniş odağı haline geldi.
1932 yılında Sabahattin Ali şiir okuduğundan dolayı artık zindanlarda ve devletin baskısı altındadır, tıpkı 49’lar Davası olarak bildiğimiz Enver Gökçe, Ahmed Arif 1950’lerde Kürdistan ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan 50 Kürt aydın ve yazarı tutuklanmıştı. Özüne bakıldığında o günden bugüne hiçbir şey değişmedi.
30 yıldır zindanda olan şair yazar İlhan Sami Çomak, Murat Türk, Sami Özbil, Ayhan Kavak, Menef Osman, Şemsettin Özer, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak ise bu yüzyılın tutsak edebiyatçı ve şairleri.
İşte Başını öne eğmeyenlerin porteleri. İşte o yüzden tüm dünyadaki devrimci tutsaklarla dayanışmak çok özel bir yerde duruyor. Başlarını öne eğmeyenlerin hikayeleri bu oyunda anlatılıyor.
Oyun, “başını öne eğmeyenlerle” dayanışma amacıyla sahneleniyor.
Dayanışma Ezilenlerin Güzelliğidir.