Ücret zammı talebiyle 29 Ocak’tan bu yana grevde olan 14 ayrı özel şirket ve sözleşmeli şirkette çalışan tren makinistleri, zorunlu hale getirilen mesaileri de yapmama kararı aldı.
İngiltere’de son 16 ayda defalarca greve çıkan tren makinistleri bir kez daha iş bıraktı. 21 binden fazla üyesi olan tren makinistleri sendikası ASLEF, 29 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar aldığı grev kararlarını hayata geçirdi.
2019’dan bu yana ücretlerine hemen hemen hiç zam yapılmayan makinistler, 29 Ocak’tan itibaren her gün birkaç hatta iş durdurarak zam taleplerini yineledi.
ÜCRETLER 5 YILDA YÜZDE 20 ERİDİ
ASLEF, son 5 yıl içinde yapılmayan ücret artışları ya da yıllık enflasyon nedeniyle, üyelerinin en az yüzde 20 oranında ücret kaybına uğradığını belirterek, bu oranın ücretlere yansıtılmasını istiyor. İşverenler ise yüzde 4 oranında zam önerisi ile geliyor.
Toplam 14 ayrı özel şirket ve sözleşmeli şirkette çalışan makinistler, zorunlu hale getirilen mesaileri de yapmama kararı aldı.
Bir haftalık grev sonrası konuşan ASLEF Genel Sekreteri Mick Whelan, şirketlerle yapılan görüşmelerde sonuç alamadıklarını ve Ulaştırma Bakanlığının da şirketlerden yana tavır aldığını belirterek, “Hem şirketler ve hem de hükümet ile defalarca görüştük. Fakat, hükümet ve şirketler medyaya verdikleri demeçlerde, grevin sebebini bilmediklerini iddia ediyorlar. Hem şirketler ve hem de hükümet neden greve gittiğimizi çok iyi biliyorlar ve toplu taşımayı kullanan halkımızla bizleri karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar” diyerek, taleplerin kabul edilmemesi durumunda grevlerin devam edeceğini açıkladı.
Whelan, makinistler arasında yaptıkları grev oylamalarının yüzde 92 ile 99 arasında gerçekleştiğini belirterek, makinistlerin örgütlü bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğini söyledi. (Evrensel, Arif BEKTAŞ- Londra)