Atılım Almanya
“Savaşa, şiddete, kadın katliamlarına karşı kadın grevindeyiz!” şiarıyla 8 Mart çalışmalarını başlattığını duyuran SKB Almanya, geçen hafta sonu Nürnberg, Ulm, Stuttgart ve Frankfurt şehirlerinde kadınlarla buluştu.
Nürnberg’de 9 Şubat akşamı gerçekleştirilen bir kadın paneline, panelistlerden biri olarak katılan SKB sözcüsü, hem Avrupa’daki kadın çalışmaları hem de Türkiye’deki kadın mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Panele Sudan, İran ve Polonya’dan kadın örgütleri temsilcileri de katıldı ve ülkelerindeki kadınların durumu hakkında bilgiler verdiler. Katılımın yüksek olduğu panelde, özellikle genç kadınların yoğunluğu dikkat çekiciydi.
10 Şubat akşamı ise Ulm şehrinde SKB kendi organize ettiği bir kadın buluşması gerçekleştirdi. “8 Mart’a ilerlerken neden Kadın Grevi diyoruz?” konulu söyleşide, önce tarihte başarıyla sonuçlanmış ve kadın mücadelesine örnek olmuş kadın grevlerinden oluşan bir sunum gerçekleştirildi. Sonrasında yapılan söyleşide ise kadınlar olarak hangi baskı ve sömürü biçimleriyle karşılaşıyoruz ve nasıl mücadele etmeliyiz temelli konuşmalar yapıldı. Kadın söyleşisinde ayrıca hapishanelerdeki kadın tutsakların durumu ve onlara destek çalışmaları hakkında da konuşmalar yapıldı.
11 Şubat Pazar günü Stuttgart’a buluşan kadınlar da 8 Mart’a ilerlerken hem güncel kadın konularını hem de kadın mücadelesini işleyen bir kadın buluşması gerçekleştirdiler. Kadın Grevi hakkında paylaşılan bilgilerin ardından, kadınlar kendi alanlarının sorunlarını ve neler yapılabileceğini tartışıp, fikir alışverişinde bulundular.
Frankfurt kentinde 8 Mart çalışmaları kapsamında bir hafta öncesinden ev ziyaretleri yapıldı. 11 Şubat Pazar günü yapılan kahvaltının ardından SKB’nin organize ettiği kadın söyleşisi gerçekleştirildi. Kadın hareketinin Türkiye ve Kürdistan’da, Avrupa’da gündemleri ve Frankfurt kentinde SKB olarak neler yapılabileceği tartışıldı. Her ay belirlenmiş bir günde düzenli yan yana gelmek. SKB kadın meclisi olarak bir araya gelmek, kadın eğitimleri yapmak, gezi vb. organize ederek sosyal ortamlar yaratmak, erkek eğitim atölyesi düzenlemek gibi hem politik, hem de örgütlenmeye dair öneriler yapıldı, fikirler ortaya konuldu. Söyleşi bir sonraki buluşma tarihi belirlenerek türkülerle son buldu.