Fransa’da 51 gündür süren grev ve eylemlere rağmen, tartışmalı olan emeklilik yasası Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Sendikalar 29 Ocak için tekrar eylem çağrısı yaptı.
Fransa’da milyonları sokağa dökülerek gerçekleştirdiği grev, işgal ve eylemlere rağmen emeklilik yasası Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Yasa 3 Şubat’ta Meclis’e sunulacak, sendikalar ise 29 Ocak için eylem çağrısı yaptı.
Dün, bir milyonu aşkın kişi yine emeklilik yasasına karşı Fransa sokaklarını doldurdu.
Paris’te Republique Meydanı’nda toplanan kitle aylardır yasaklı olan Concorde Meydanı’a yürüdü. Eylüm güzergahı üzerinde bulunan metro istasyonları kapatıldı. Eylemde, 11 kişi gözaltına alındı.
Eyleme avukat, sanatçı, eğitimci ve sağlıkçıların katılımı dikkat çekti. Genlerin katılımı dikkat çekti. Öğrenci ve öğretmenler üniversite kayıtlarında büyük eşitsizlik yaratacak olan lise bitirme sınavı olan BAC ile ilgili çıkarılmak istenen yeni yasaya karşı eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.
Kadınlar da “Macron yüzünden!” şarkısını eşliğinde direniş dansı yaptı ve 8 Mart kadın grevine çağrı yaptı.
Paris’in yanı sıra Dijon, Rouen, Lyon Nantes, Bordeaux, Strasbourg, Nantes, Limoges, Toulouse’da da eylemler yapıldı.
SENDİKALAR 29 OCAK İÇİN SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI YAPTI
CGT Konfederasyonu başkanı Philippe Martinez, “29 Ocak’ta da güçlü bir gösteri yapacağız. Kamu/özel tüm çalışanlar sokağa dökülecek” diyerek hükümet ile çalışanlar arasındaki bilek güreşinin süreceğinin altını çizdi.
HALKA RAĞMEN YASA BAKANLAR KURULUNDA KABUL EDİLDİ
Paris’te, Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, tüm tepkilere rağmen, emeklilik sistemini tümüyle değiştiren, kamu/özel sektör ayrımını kaldıran, pirim yılı uygulamasını puan sistemine çeviren ve emeklilik asgari yaşını yükseltmeyi öngören reformu gündeme aldı. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü Sybet Ndiaye, “Bakanlar Kurulu herkese aynı model emeklilik getiren reform tasarısını görüşerek onayladı. Yasa 3 Şubat’ta Meclis’e geliyor” dedi.
Reformun finansal kaynağının bulunması için de 30 Ocak’ta Ekonomik ve Sosyal Konsey’i toplanarak, finans tartışmasını başlatmak, finansal kaynağı da yasaya ekleyerek en geç bu yaz tasarıyı yasalaştırmak istiyor.
ROYAL’DEN MACRON’A ‘OTOKRATİK REJİM’ ELEŞTİRİSİ
Sosyalist politikacı, eski cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal, emeklilik reformuna karşı çıktığı için kendisini büyükelçilik görevinden alan Macron’a yanıt verdi. Hükümetin reformu halka rağmen, zor kullanarak getirmek istemesine karşı çıkan Segolene Royal, “Otoriter bir rejimde yaşıyoruz. Hatta otokrasi diyebiliriz. İfade özgürlüğüm ile büyükelçilik görevim arasında seçim yapmaya zorlandım. İfade özgürlüğümü seçtim” dedi. Royal, “Macron ve Le Pen arasında sıkışıp kalmak zorunda değiliz. Bir üçüncü yol bulunmalı” sözleriyle de cumhurbaşkanlığı yarışına hazırlandığının sinyalini verdi.