Koronavirüs nedeniyle işsiz kalanlar, “Ödemiyoruz Hareketi”ni kurdu. Hareket, iktidarın işsiz kalanlara yaşamsal ihtiyaçlar için dahi destek vermemesine karşı “Koronavirüsün bedelini kim ödeyecek? Biz ödemiyoruz” diyerek, herkesi faturaları ödememeye çağırdı.
Koronavirüs salgınını önlemek için fiilen uygulanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte bir çok işyeri kapandı. Türkiye genelinde binlerce firma faaliyetlerine son verdi ve çalışanlarını işten çıkardı.
Halka “evde kal” çağrısı yapan iktidar, işten çıkarmaların da yoğun yaşandığı dönemde, elektrik, su ve doğalgaz faturaları başta olmak üzere genel giderlerin karşılanması konusunda her hangi bir yardım paketi sunmadı.
İşsiz kalan binlerce kişi kendilerine yardım edilmemesine tepki gösterirken, “Ödemiyoruz Hareketi” adı altında bir araya geldi. Sosyal medyada bir video paylaşan Ödemiyoruz Hareketi, “Koronavirüsün bedelini kim ödeyecek, biz ödemiyoruz” dedi.
‘İŞSİZLER İÇİN AÇIKLANAN BİR PAKET YOK’
“Ödemiyoruz Hareketi” herkese, borçların ve faturaların ödenmemesi yönünde çağrı yaptı.
Çağrıda şunlar kaydedildi: “Memleketin dört bir yanında çaresizliğe düşen ve yalnız kalan tüm dostlara sesleniyoruz: Bizi borçlarımızla yaşamaya zorlayanların bugün de hayatımız pahasına bize borç sormasını kabul etmeyelim. Komşumuzdan çalışma arkadaşımıza kadar bu çağrımızı yaygınlaştıralım. Ödemiyoruz. İşçiler fabrikalarda, tersanelerde, madenlerde, şantiyelerde ciddi risk altında zorla çalıştırılıyor. Yaşlılar evlerinde geçim derdinde ya da hala gündelik işlerde çalışıyor. Gençler aile baskısı altında ve kira, yurt ücretleriyle baş başa. Bir adım öne çıkıyoruz.
‘MADEM ÖYLE BORÇLARI ÖDEMİYORUZ’
“Sermayedarlar için paketler, önlemler açıklanıyor ama işçiler, işsizler, yoksullar, gençler, öğrenciler için açıklanan hiçbir önlem yok. İşsiz olan veya bu süreçte işlerinden atılan, ücretsiz izne çıkarılan ya da part-time işlerle geçinirken ortada kalan milyonlarca kişiyiz. Evde kalın çağrısı yapılıyor ama kiraya, yurt ücretlerine çözüm yok. Faturalara, banka borçlarına, kredi kartı borçlarına, KYK borçlarına çözüm yok. Borçlarla yaşamaya zorlananlar bugün de borçlarıyla yaşamı arasında seçim yapmaya zorlanıyor. Madem öyle borçları ödemiyoruz.”