Kalp ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Înan Xelîl, Rojavalı doktorlar tarafından geliştirilen ve ISO sertifikası alan koronavirüs testini, uygulamalı olarak anlattı. Xelîl, testin yüzde 85 başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.
Kuzey-Doğu Suriye’de geliştirilen ve yüzde 80 ile 85 oranında başarılı sonuçlar sağlayan yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi Kuzey-Doğu Suriye’deki hastanelerde koruyucu-önleyici tedavi yönetimi için uygulanıyor.
Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi tarafından geliştirilen ve 30 ila 35 saniyede sonuç veren koronavirüs test kiti, ISO sertifikası aldıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) de sunuldu.
Rojavalı doktorlar tarafından geliştirilen koronavirüs testinin, bazı ülkeler ve sağlık kuruluşlarına sunulduğu, söz konusu ülke ve sağlık kuruluşlarının testin patentinin kendilerine verilmesini istediği fakat bunun kabul edilmediği öğrenildi.
Qamişlo’daki Göz ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Înan Xelîl, kullandıkları testi uygulamalı olarak anlattı.
Test kitinin Çin’e de yollandığını ve oradaki 3 büyük hastanede test edildiğini belirten Kalp ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Înan Xelîl, testin yüzde 80 ile 85 oranında başarı sağladığını kaydetti.
Testin temel hedefinin erken teşhis olduğunu belirten Xelîl, hastadan balgam örneği alındığını ve test edildiğini belirterek, “Test çubuğunda 3 ayrı bölme var. Bunlardan birinci ve üçüncü bölme normal iltihaplar içindir. İkinci bölmedeki renk değişimi ise kişide Covid-19 virüs olup olmadığını gösteriyor” dedi.
Înan Xelîl, hasta ya da başvurucunun bilgilendirme belgesi doldurulduktan sonra test çubuğunun kişinin balgamından alınan örneğin içine konulduğunu ve 30 ile 35 saniye sonra, ikinci bölmenin renk değişiminin mavi olması durumunda testin pozitif, mor olması durumunda ise testin negatif sonuç verdiğini kaydetti.
Testin temel başarısının koruyucu-önleyici tedavi sağlaması olduğunu kaydeden Înan Xelîl, şunları söyledi:
“Koronavirüs salgınında erken teşhis iki açıdan önemli. Birincisi hastalığın daha fazla kişiye yayılmasını önlemek, ikincisi ise hastalığın hastanın akciğerlerine yayılması ve iflas etmesini önlemek. Tedavi sürecinde erken teşhis yardımcı ilaçlarla daha başarılı bir şekilde atlatılabiliyor. Ancak virüsün tüm akciğerleri kaplaması durumunda ise daha ağır tedavi yöntemleri devreye giriyor. Bu da pandemik hastalıklarda sağlık sisteminin çökmesine neden oluyor.”
Testin kısa sürede sonuç vermesinin hastalığın yayılmasını önlemede ciddi bir avantaj sağladığını belirten Xelîl, şöyle noktaladı: “Burada şu husus çok önemli: Yapılan bir testin sonuçlarının hemen ortaya çıkması atılacak adımları hızlandırıyor. Ama bir hafta, on gün sonra çıkacak test sonuçları hastalığın hem kişide hem de toplumda yayılmasına neden oluyor. O yüzden geliştirilen testi önemli buluyoruz ve bunun için de farklı ülkelerdeki meslektaşlarımızla görüşmelerimiz sürüyor.”
(AYHAN METÎN/ANF/QAMIŞLO)