Gençlik örgütü Young Struggle (YS) ve genç kadın örgütü ZORA, koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde mültecilerin yaşam koşullara dikkat çekmek için birçok kentte eylemler düzenledi.
Gençlik örgütü Young Struggle (YS) ve genç kadın örgütü ZORA, koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde mültecilerin yaşam koşullara dikkat çekmek için eylemler düzenledi. Seebrücke İnisiyatifi’nin eylem çağrısı üzerine Belçika, Almanya ve İsviçre’de eylemler düzenlendi.
Seebrücke 5 Nisan’da Covid-19 salgını döneminde mültecilerin hem Avrupa şehirlerinde bulunan kamplarda yaşadığı sorunları, hem de Yunanistan’daki Moria Mülteci Kampında temel insani koşulların bile olmadığı kamplarda tutulan mültecilerin durumuna dikkat çekmek için farklı eylem çağrıları yaptı.
“#LeaveNoOneBehind” (#KimseyiArkadaBırakma) etiketiyle bu çağrıya yanıt verildi. Farklı kentlerde sokaklara ve köprülere pankart ve dövizler asıldı; kâğıttan yapılmış botlar ve tebeşirle boyanmış ayak izleri ile karantina koşullarında eylemler sokağa taşındı. Young Struggle ve Zora’nın da içinde olduğu farklı örgütler Frankfurt, Stuttgart, Bonn, Köln, Dortmund, Chur, Basel, Brüksel gibi şehirlerde tüm gün boyunca sokaklarda eylemler düzenlediler.
FRANKFURT’TA POLİS SALDIRDI
Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılan eylemde iki metrelik mesafe korunmasına ve tüm uyarılara uyulmasına rağmen polis eylemcilere saldırdı ve bazı eylemcileri gözaltına aldı. Frankfurt’ta olduğu gibi Almanya’da yapılan eylemlerde temel gündem Almanya’nın mültecilere yönelik ayrımcı devlet politikası oldu.
Moria Kampında 20 bin mültecinin olumsuz koşullarda yaşamasına başta Alman devleti olmak üzere diğer birçok Avrupa devletinin sınırlarını kapatması 5 Nisan’da yapılan eylemler boyunca protesto edildi.
AVRUPA’DA POLİTİK ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR
Avrupa’nın birçok şehrinde Covid-19 salgınından dolayı politik özgürlüklere yönelik kısıtlamalar devam ederken, özelikle güncel sorunlara ilişkin yapılan eylemlere dönük saldırılar da sürüyor. Hem mültecilerin yaşadığı insanlık dışı koşullar, hem de salgından dolayı kadına yönelik şiddet, yoksulluk, eşitsizlik çoğalmasına rağmen Avrupa ezilenlerinin kendilerini ifade edebilecekleri imkanlar gittikçe azalıyor. Bu tür eylemlerin önemine dikkat çeken Young Struggle ve ZORA, yaptıkları açıklamalarda politik özgürlüklerin sınırlandığı bu dönemde gençleri hayal gücünü kullanmaya ve yaratıcı eylemlerle sürece müdahale etmeye çağırdı.
(ETHA)