Covid-19 virüsü dünya genelinde 2 milyon 100 bini dolayında kişiye bulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 142 bini geçti.
Koronavirüs Aralık ayında Çin’de ortaya çıktıktan sonra 193 ülke ve bölgeye yayıldı. John Hopkins Üniversitesi’nin gerçek zamanlı haritasında göre 15.30 itibariyle dünya genelinde 138 bin 500’e yakın kişi hayatını kaybetti.
ABD’de vaka sayısı 644 bini, ölü sayısı 28 bin 500’ü geçti. En fazla vaka da can kaybı da ABD’de. İspanya’da 182 bin 800’den, İtalya’da 21 bin 600’den fazla vaka var. Bu ülkelerdeki can kayıpları da 19 bin 130 (İspanya) ve 21 bin 645 (İtalya) oldu. Dünya genelinde 523 binden fazla kişi iyileşti.
BM: TEK ÇARE AŞI
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM üyesi 50 dolayında Afrika ülkesinin yöneticileri ile video konferans yaptı. Guterres, “Kovid-19’a karşı güvenilir ve etkili bir aşı dünyada normalleşme duygusuna geri dönüşü sağlayacak tek araç olabilecek” dedi.
BM Genel Sekreteri, yıl sonuna kadar bir aşının hazır olmasını umut ettiğini belirtti.
AVRUPA’DA 90 BİN ÖLÜ
Koronavirüs pandemisi Avrupa genelinde 90 bini aşkın ölüme yol açtı. Bu, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 65’inden fazlasını temsil ediyor.
AFP’nin resmi kaynaklardan oluşturduğu bilançoya göre, Avrupa kıtası 1 milyon 47 bin 279 vaka ile en fazla etkilenen bölge oldu. Kıtada toplam 90 bin 180 kişi hayatını kaybetti.
WHO: GELECEK HAFTALAR AVRUPA İÇİN KRİTİK
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Müdürü Hans Kluge, Avrupa’nın mevcut durumda Covid-19 pandemisinin merkezinde olduğunu belirterek, gelecek haftaların “kritik” olacağı uyarısında bulundu.
Avrupa için “fırtınanın merkezinde kalmaya devam ediyor” diyen Kluge, “Bölgedeki vaka sayısı artmaya devam ediyor. Son 10 gün içerisinde Avrupa’da bildirilen vaka sayısı ikiye katlanarak, bir milyona yaklaştı” şeklinde konuştu.
Dünyadaki vakaların yarısının Avrupa’da olduğuna dikkat çeken Kluge, “Bu pandeminin bulutları Avrupa bölgesinin üzerinde halen ağır bir şekilde yığılıyor” dedi.
Birçok Avrupa ülkesi evde kalma uygulamaların gevşetmeyi tartışırken, WHO’ye göre gelecek haftalar kritik olacak. Kluge, “Normale dönüş için hızlı bir yol yok” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ VAHİM DURUM GİZLENİYOR
Verilerine güvenilmeyen AKP-MHP iktidarına göre ülkede 69 bin 392 vaka, 1518 ölü var.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, koronavirüsün son durumuna ilişkin açıklama yaptı. Kluge, “Çok az iyileşme ya da yükselme durumu gösteren ülkeler var. Bunlar arasında İngiltere, Türkiye, Belarus, Rusya ve Ukrayna var” dedi.
TTB: TEST SAYISI VE TEDBİRLER YETERSİZ
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi ve TTB Covid-19 İzleme Gurubu’ndan Dr. Ayfer Bostan, “Salgını karşılamak için sadece hasta-hastane merkezli değil, nüfusa dayalı birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti örgütlenmesine ihtiyaç var” dedi. Bostan, “Test sayısı ve tedbirler yetersiz” diye ekledi.
186 İŞÇİ KARANTİNADA
Kırşehir E Tipi Cezaevi’nin devam eden inşaatında çalışan 186 işçi koronavirüs salgını şüphesiyle koğuşlarda karantinaya alındı. Büyük çoğunluğu Amed, Mardin, Van ve Batman gibi illerden gelen işçilerden 5’inin virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Koğuşlarda karantinaya alındıklarını belirten işçiler, ölüme terk edildiklerini söyledi. İşçiler, yetkili ve şeflerin ise karantinaya alınmadığını söyledi.
DİSK: 4 ÜYEMİZİ KAYBETTİK
Koronavirüs salgını nedeniyle üyeleri arasında yaptığı araştırmayı raporlaştıran DİSK-AR, 257 işçide hastalığa rastlandığını, 4 işçinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.
ÇETELER BIRAKILDI, SİYASİ TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLDİ
AKP-MHP iktidarı, ayrımcı infaz düzenlemesiyle cezaevlerindeki yandaşlarını tahliye ederken, siyasi tutsakları ölüme terk etti.
Çetebaşı Alaattin Çakıcı gibi isimler iktidarın düzenlemesiyle tahliye oldu. Gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları ise tutsak.
Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), İnfaz Yasası’nda kapsam dışı bırakılan binlerce siyasi tutsağın ölüme terk edildiğine dikkati çekti, “Bu düşman hukuku değil de nedir” diye tepki gösterdi.
ABD
ABD’de vaka sayısı 644 bini, can kaybı 28 bin 550’yi geçti. 567.086 kişi ise tedavi görüyor.
ABD’de en fazla vaka ve can kaybı New York’ta.
Başkan Donald Trump, ellerindeki verilere göre ABD’de vakaların zirve noktasını görerek düşüşe geçmeye başladığını söyledi. Trump, ülkede salgın yüzünden duran ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması konusunda Perşembe yeni yönerge açıklayacağını belirtti.
İSPANYA
İspanya’da vaka sayısı 182 bini, can kaybı 19 bin 100’ü geçti. İspanya, ABD’den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke. Ülkedeki hastanelerde 90 bine yakın kişi tedavi görüyor.
İTALYA
İtalya’da vaka sayısı 165 bin 155, can kaybı 21 bin 645 olarak kaydedildi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada İtalya’dan koronavirüs salgını karşısında ‘yüzüstü bıraktıkları için’ özür diledi.
İtalya’da yasa dışı yollardan kazanç edinen ve uzun yıllar süren mücadeleler sonunda zayıflatılan mafyalar ve ailelerin, salgını fırsat bilerek güç kazanmaya başladıkları ifade ediliyor. İtalyan yetkililer, Napoli başta olmak üzere bazı bölgelerde mafyanın ekonomik olarak zor günler geçiren ailelere, gıda ve para desteği sağlayarak bu kişileri borçlandırdıklarının tespit edildiğini açıklıyor.
ALMANYA
Almanya’da vaka sayısı 134 bin 750’yi, can kaybı 3 bin 800’ü aştı. 54 bine yakın kişi tedavi görüyor.
Bavyera Eyaleti Başbakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri Markus Söder, koronavirüs salgını nedeniyle Almanlara ülke dışında yaz tatili planlamamalarını tavsiye etti. Söder, “Kanımca, diğer ülkelerdeki enfeksiyon durumuna bakınca, tatili Almanya’da yapmak daha iyi” dedi.
FRANSA
Fransa’da vaka sayısı 148 bine dayandı. 17 bin 167 can kaybının kaydedildiği ülkede, 100 bine yakın kişi tedavi görüyor.
Ülkede ilk kez hastaneye kaldırılan hasta sayısında gerileme yaşandı.
İNGİLTERE
İngiltere’de 98 bin 476 vaka, 12 bin 868 can kaybı var.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yaptığı açıklamada İngiltere’nin yavaş yavaş salgının tepe noktasına ulaşmaya başladığını ancak şu aşamada mevcut önlemleri gevşetmek için çok erken olduğunu söyledi.
İngiltere hükümetine koronavirüsle mücadelede danışmanlık yapan Prof. Neil Ferguson, BBC’ye açıklamada, aşı bulunana kadar İngiltere’deki sosyal mesafe tedbirlerinin korunması gerektiğini söyledi.
Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre, İngiltere ve Galler bölgesinde hayatını kaybedenlerin çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor.
BELÇİKA
Belçika’daki vaka sayısı da 34 bin 800’ü geçti. Ülkede 4857 can kaybı görüldü. 22 binden fazla kişi tedavi görüyor.
HOLLANDA
Vaka sayısı 29 bin 200’ü aşan Hollanda’da 3315 can kaybı görüldü.
Hollanda’da, Mart ayı itibarıyla işsizlik başvurularının, yüzde 42 oranında arttığı belirtildi. Hollanda Federal İstihdam Dairesi, Mart ayında 37 bin 800 kişinin daha işsizlik ödemesi için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Başvuru sayısının bir önceki aya göre 11 bin 200 kişi arttığı öğrenildi.
Hollanda hükümeti, koronavirüs nedeniyle sıkıntı yaşayan kültür ve sanat kurumlarına yardımcı olmak amacıyla 300 milyon euroluk bir paket hazırladı.
İSVİÇRE
İsviçre’de 26 bin 400’den çok vaka, 1269 can kaybı var. İsviçre’nin hastanelerinde 10 bine yakın kişi koronavirüs tedavisi görüyor.
İRAN
İran’ın da Türkiye gibi gerçek verileri gizlediği düşünülüyor. İranlı yetkililere göre ülkede 78 bine yakın vaka, 4869 can kaybı var. Ancak muhalif kaynaklara göre 278 kentte 29 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. İranlı bir yetkili de sadece Tahran’da her gün 70 ila 100 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, parlamenter bir rapora göre ülke genelinde 800 bin dolayında vaka var.
(ANF)