TSK bir yandan İdlib’e askeri sevkiyat yapıp yeni gözlem noktaları kurarken, diğer yandan da bölgede HTŞ’ye dönük “esrarengiz” suikastler yaşanıyor.
Türkiye İdlib’e askeri sevkiyat yapmaya devam ediyor. TSK diğer yandan da bölgede kurduğu 60’a yakın askeri noktasını güçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), TSK’nın İdlib’e dün gece 70, önceki gün gece de 30 araçtan oluşan askeri sevkıyat yaptığını bildirdi.
Söz konusu son sevkiyatlarla birlikte TSK 5 Mart’ta Moskova’da imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana İdlib’e 2 bin 750 araçlık askeri sevkiyat yaptı.
TSK İDLİB’TE YENİ GÖZLEM NOKTALARI KURDU
Diğer yandan TSK, İdlib’e kurduğu 57 askeri noktaya bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgilere göre, TSK İdlib’in güneyindeki Erîha kasabası yakınlarında yeni bir askeri nokta daha inşa etti.
TSK, 2017 yılında Rusya ile yaptığı Astana görüşmeleri sonucunda İdlib’te 12 gözlem noktası kurmuştu. Ancak bu yılın şubat ayında başlayan çatışmalar ve ardından 5 Mart’ta imzalanan Moskova anlaşması sonrası TSK İdlib’te 45 yeni askeri nokta kurdu.
Son askeri nokta ile birlikte Türkiye’nin İdlib’teki askeri noktalarının sayısı 58 oldu. Ancak MİT’in ve TSK’nın bölgedeki askeri nokta saysının bu rakamın çok daha üstünde olduğu belirtiliyor.
SOHR’A GÖRE 10 BİN 300 AMA…
SOHR, TSK’nın İdlib’e konuşlandırdığı asker sayısının ise 10 bin 300 olduğunu ifade ediyor. Ancak bölgedeki kaynaklar; Türkiye’nin İdlib’deki asker sayısı 29 bini aşıyor.
İDLİB’TE TÜRKİYE-HTŞ GERİLİMİ SÜRÜYOR
Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Moskova anlaşmasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verdiği “radikal grupları tasfiye etme” sözü sonrası İdlib’te Türkiye ile Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetesi arasındaki gerilim de tırmanıyor.
Son günlerde İdlib’te HTŞ’nin üst düzey yetkilileri ve komutanlarına yönelik bombalı saldırılar artmaya başladı. Bugün de İdlib’te HTŞ’nin ismi öğrenilemeyen bir komutanına bombalı saldırı düzenlendi. Söz konusu kişinin saldırıda yaşamını yitirdiği bildirildi.
13 Nisan’da Halep-Lazkiye (M4) otobanında gerçekeştirilmesi planlanan Türk-Rus devriyesi, HTŞ tarafından engellenmişti. Türkiye bölgeye polis sevk etmesi üzerine HTŞ de onların karşısında silahlı üyelerini konuşlandırmıştı.
Aynı gün HTŞ’nin İdlib kadısı olduğu belirtilen bir kişi, aracına yerleştirilen bomba düzeneğiyle öldürülmüştü. HTŞ de buna karşılık, Türkiye destekli bazı çete üyelerini kaçırmıştı.
MOSKOVA ANLAŞMASI
Şubat ayında İdlib’te yaşanan çatışmalar sonrası Erdoğan, Moskova’ya giderek Putin’den ateşkes istemişti. Putin’in Erdoğan’ı Çariçe Katerina’nın ayaklarının dibinde imzaladığı “ateşkes” anlaşmasında şunlar vardı:
1- İdlib’de 6 Mart’tan itibaren tüm askeri faaliyetlerin durdurulması.
2- Halep-Lazkiye otobanının (M4) 6 kilometre kuzeyi ile 6 kilometre güneyinde güvenlik koridorunun açılması
3- Açılan güvenlik koridorunda 15 Mart’tan itibaren Rus-Türk devriyelerinin başlaması.
Moskova anlaşmasından sonra bölgede kısmi bir ateşkes olsa da anlaşmanın maddelerinden hiçbiri şimdiye kadar gerçekleştirilmiş değil.
(ETHA)