Salgın günlerinde işçileri çalışmaya zorlayarak kitlesel bir biçimde ölüme gönderen patronlar, şimdi de toplama kampları kurma hazırlığında.
İktidara yakınlığı ile bilinen MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) olası bir ikinci dalgada üretimi devam ettirmek için “izole üretim üsleri” kurduğunu açıkladı.
Patron örgütünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kurulmak istenen tam bir işçi toplama kampı.
MÜSİAD, çalışma kampının duyurusunu, “Dünya çarkları yeniden döndürmek için düğmeye bastı. Türkiye de bu sürece yeni bir modelle dahil oluyor: İzole üretim üsleri. MÜSİAD’ın standartlarını belirlediği üslerin ilki 15 Haziran’da Tekirdağ’da açılacak. Üs kapıları kapattığında tamamen kendine yeten bir üretim gücüne sahip olacak” şeklinde yaptı.
4 ÇALIŞMA KAMPI KURULACAK
İlk toplama kampı, Tekirdağ’da 15 Haziran’da açılacak. Proje yeni değil. 7 yıl önce “Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi” olarak planlanan proje, salgın nedeniyle güncellendi. Tekirdağ’daki projeye ek olarak İstanbul’da Hadımköy, Antakya’da Hassa ve bir de Karadeniz’de benzer çalışma kamplarının kurulması gündemde.
Patronlar, işçi toplama kampının amacını, “Herhangi bir olağanüstü dönemde üretimin kesilmemesi” olarak açıkladı.
İŞÇİLER 7/24 PATRONLARIN ELİNİN ALTINDA OLACAK
Kamp 1000 ailenin ve 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanmış.
MÜSİAD, “Hazırlanan raporda izole/steril üretim üsleri ise tedarikten satışa kadarki tüm üretim-ticaret zincirini her türlü kriz koşulunda çalıştırabileceği belirtiliyor. İşverenler ikame ve tamamlayıcı sektörler ile birlikte iş yapabilecek. İşçiler aileleri ile birlikte barınabilecek ve sağlık ihtiyaçlarını giderebilecek. Bünyesinde eğitim kurumları yer alacak, meslek lisesi bulunacak ve kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak. Tekrar etmesi olası bir salgın ya da olası bir doğal afette kapılarını kapatarak içerde üretimi devam ettirebileceği tüm gümrüklü antrepo, depolama ve sanitasyon süreçlerinin yönetilecek” şeklinde proje tanıtımı yaptı.
Böylece işçiler aileleri ile birlikte çalışma kampında tecrit edilecek. İşçiler, 7/24 saat patronların elinin altında olacak.