25 Mart 2023 Cumartesi - 15:11
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

Birçok kentte nükleer santrale karşı eylem

26 Mart 2022 Cumartesi- 13:56
Birçok kentte nükleer santrale karşı eylem
PaylaşTwitWhatsapp

28 Mart’ta görülecek Sinop’taki nükleer santralin ÇED raporunun iptal davasına ilişkin birçok kentte sokağa çıkan yaşam savunucuları nükleer santralin zararlarını hatırlattı. Yaşam hakkı savunucuları mücadelenin süreceğini vurguladı. 

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için açılan davanın duruşması, 28 Mart Pazartesi günü Samsun’da görülecek. “Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz” diyen yaşam alanı savunucuları İstanbul, İzmir, Sinop, Samsun, Mersin’de bir araya geldi. İktidarı nükleer enerji macerasından vazgeçmesi için uyardı.

İSTANBUL
İstanbul Nükleer Karşıtı Platform adına Beşiktaş Meydan’ında bir araya gelen yaşam savucuları “Nükleer savaşta da barışta da öldürür” pankartı açtı. “Çernobil’i Fukuşima’yı unutmayacağız”, “Nükleer santrale karşı mücadeleyi büyütelim”, “Nükleer Santrale hayır” dövizleri açan yaşam savucuları sık sık  “Nükleer Santral istemiyoruz” sloganlarını attı.

Yaşam alanı savunucular, bilirkişi heyetinin 24 ana başlıktan 18’inde olumsuz görüş verdiğini hatırlatarak, “Türkiye’yi büyük bir bataklığa sürükleyecek nükleer enerji macerasından vazgeçin” dedi.

İZMİR
İzmir’de ekoloji, emek ve meslek örgütleri, Gaziemir ilçesinde bulunan ve sahasına nükleer atıkların gömüldüğü eski kurşun fabrikası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Gaziemir Belediye Başkanı Abdullah Arda ve çok sayıda kişi de katıldı.

Basın metnini okuyan Seval Ekşici yaptı. İzmir’in Çernobil’i-Gaziemir’deki Nükleer atıklarla bile iktidar baş edilemediğinin altını çizen Ekşici, “Radyoaktif maddelerin Aydın Mahallesi, Emrez Mahallesi, Aktepe Mahallesi, çok yakınında olan Semt Garajı, Akçay Caddesi konutlarında yaşayan insanların yaşamını tehdit ediyor. Siyasi iktidarın yerli ve yabancı enerji lobilerinin kar hırsı uğruna, doğanın talan edilmesine, kamusal alanların elimizden almasına izin vermiyoruz. Tüm nükleer karşıtlarını, yaşam savunucularını; 28- 29 Mart 2022 tarihlerinde, Samsun İdare Mahkemesi’nde açtığımız davaların karar duruşmasında aramızda görmek istiyor, ülkemizin geleceği adına haklı mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Ekşici’nin ardından Gaziemir Belediye Başkanı Abdullah Arda, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve İzmir Yaşam Alanları temsilcileri de nükleer santrallerin zararlarına ilişkin konuşma yaptı.

Eylem, “Nükleere inat yaşasın hayat” ve “Sinop’ta nükleer istemiyoruz” sloganlarıyla sona erdi.

SİNOP
Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından davaya çağrı amacıyla kent merkezinde bulunan Uğur Mumcu parkında basın açıklaması düzenlendi. “Nükleere geçit yok” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Kitle adına basın açıklamasını okuyan Sinop NKP Sözcüsü İlker Şahin, projeyle ilgili ÇED süreçlerinin halktan kaçırılarak yapıldığını söyledi.

SAMSUN
Samsun emek, meslek örgütleri ve ekolojistler İlkadım ilçesinde bulunan Süleymaniye Geçidinde basın açıklaması düzenledi. “Ne Sinop ne Akkuyu nükleer santrale geçit vermeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ okudu. Özdağ, Mersin
Akkuyu’da yapımı devam eden nükleer santralin, uluslararası nükleer santral yapım kurallarına göre yapılmadığını belirtti. Denetim yetkisini ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumunu (TAEK) kapatarak Anayasaya aykırı olarak kurduğu, Nükleer Denetleme Kurumuna (NDK) devredildiğini kaydeden Özdağ, “Onlarca iş kazası ve cinayeti, temel zemininde meydana gelen çatlaklar, yıldırımdan korunma güvenliği bile olmayan denetimsiz inşaat süreciyle Akkuyu Nükleer Santralı büyük bir hızla devam etmektedir. Aynı sürecin Sinop’ta da işlememesi için projenin iptal edilmesi gerekiyor. Tüm doğa dostlarını davaya destek vermeye Samsun’a çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

MERSİN
Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada, “Nükleer santralden vazgeçin” ve “Nükleer santralini istemiyoruz” pankartı açıldı. Açıklamada, “Nükleer santral ölüm demektir”, “Nükleer santral her an nükleer bombaya dönüşebilir” dövizleri taşındı. “Nükleere inat yaşasın hayat” ve “Nükleere hayır” sloganlarının atıldığı açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY DER), Barış Annelerin yanı sıra NKP üyeleri katıldı.

NKP dönem sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi Başkanı Uğur Tulay, “Yaşadığımız hayati tehdidin aslında ülkemizi her taraftan kuşatmaya başladığını görmemiz gerekiyor. Ülkemizin Güneyinde Akkuyu’da inşası devam eden Nükleer Santral tehdidi sürerken,  Kuzeyimizde Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Güç Santralı ÇED nihai kararının iptali üzerine Samsun 2. ve 3. bölge idare mahkemelerinde açılan davada mahkeme tarafından 15 bilim insanından oluşan Bilirkişi Kurulu ataması yapılmış, bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 250 sayfadan oluşan bir rapor hazırlanmıştır. Raporun sonuç ve kanaat bölümünde bilirkişiler 24 ana başlıktan 18’inde, 102 alt başlıktan 90’ında olumsuz görüş bildirmiştir” diye konuştu.

Tulay, “Saldırgan politikaları, işgalci tutumu ve nükleer silahları kullanmayla tehdit eden, işgalci yaklaşımı, Türkiye Cumhuriyeti dahil bütün Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilen bir ülkeye, üstelik Avrupa ülkelerinin tamamının ağır yaptırımlar uyguladığı Rusya’ya, vatan toprağının hediye edilmesinin yanlış olduğu, hatta sadece yanlış olduğunu vurgulamanın bile yeterli olmadığı gerçeğini, artık ülkeyi yönetenlerin anlaması gerekmektedir” ifade etti. “Nükleer Santrallerin ülke bağımsızlığı için ne kadar büyük bir tehdit olduğu Rusya-Ukrayna savaşında bir kere daha gözler önüne serilmiştir.  Rus Devlet Başkanı Putin’in dediği gibi peki ülkemiz için ya varoluşsal bir tehdit olursa ne yapacaksınız?” diyen Tulay, santralin hemen durdurulması için çağrıda bulundu.

Etiketler: birçok kentteeylemnükleer santrale karşı

ilgiliiçerikler

Berlin’de Kisan Da ve Sheela Marandi için eylem
GÜNCEL

Berlin’de Kisan Da ve Sheela Marandi için eylem

30 Ocak 2022 - 14:30

Atılım / Berlin Tutsakların Sesi Platformu, Berlin'deki Hindistan Büyükelçiliği önünde hasta tutsaklar Kisan Da ve Sheela Marandi için eylem düzenledi....

Daha fazla oku
Dünya Kobanê gününde Köln’de eylem

Dünya Kobanê gününde Köln’de eylem

1 Kasım 2021 - 21:09
Xiaomi-Salcomp işçilerinden eylem

Xiaomi-Salcomp işçilerinden eylem

2 Eylül 2021 - 15:14
Fatma’nın katledildiği yerde eylem

Fatma’nın katledildiği yerde eylem

13 Temmuz 2021 - 13:01
Limter-İş, Kadıköy’de yapılacak 15-16 Haziran eylemine çağrı yaptı

Limter-İş, Kadıköy’de yapılacak 15-16 Haziran eylemine çağrı yaptı

15 Haziran 2021 - 10:07
Sonraki yazı
Farplas işçileri: İşçilere değil patronlara barikat

Farplas işçileri: İşçilere değil patronlara barikat

ÖZGÜR HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • Komünarların çocukları direniyor!.. Haydi dayanışmaya!..

    Komünarların çocukları direniyor!.. Haydi dayanışmaya!..

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Stuttgart’ta seçim çalışmalarına start verildi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Lozan ve Çevresi Seçim Koordinasyonu kuruldu

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Seçimler ve manzara – Ziya Ulusoy

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Berlin Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan toplantı çağrısı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D