İsviçre’de protesto: Türk devletine direnişle cevap vereceğiz-YENİLENDİ

İsviçre’deki Kürtler, Türk devletinin işgalci saldırılarını protesto etti, “Saldırılara direnişle cevap olacağız” mesajı verildi.

İşgalci Türk devletinin 1 Şubat gecesi Maxmûr, Şengal ve Rojava’ya yönelik başlatmış olduğu işgalci ve soykırımcı saldırılara karşı İsviçre’de yaşayan Kürdistanlıların öfkesi büyüyor.

‘Acil eylem’ çağrısıyla alanlara çıkan Kürdistanlılar eylemlerini İsviçre’nin onlarca merkezinde sürdürdü.

CENEVRE

Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi  önünde ‘Dem Dema Azadiyê ye’ hamlesi kapsamında her çarşamba süren oturma eyleminde Türk devletinin saldırılarını protesto eden Kürdistanlılar, BM’ye “sorumluluklarını yerine getir” çağrısında bulundu.

Eylemde bir konuşma yapan Maxmûr Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut , “Türk devletinin Maxmûr, Şengal ve Rojava’ya yönelik katliam saldırılarını lanetliyoruz. Yine BM tarafından statüsü tanınan, BM’nin güvencesi altında bulunan Maxmûr kampında sivilleri hedef alan bombardıman saldırılarına karşı BM bir an önce sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür” diye konuştu.

‘DAİŞ’İN YAPAMADIĞINI TAMAMLAMAK İSTİYOR’

Turgut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Faşist Türk devletinin barbar DAİŞ çeteleriyle Hesekê’de yapmış olduğu hesapların tutmaması üzerine bozguna uğramasını kabullenemeyerek Kürdistan’ın dört parçasını hedef alan katliam saldırılarına başlamıştır. 1 Kasım gecesi başlayan bombardımanların esas amacı da katliam temelindedir. Biz bu faşist saldırılara karşı mücadelemizi sürdürerek faşist Erdoğan ve çetelerinin saldırılarını boşa çıkaracağız. Nasıl ki Hesekê’de verilen direnişle katliamcı güçler bozguna uğramışsa aynı direnişle mücadeleye sahip çıkarak katliam saldırılarına da direnişle cevap olacağız.”

Rojava Komitesi aktivisti de yaptığı konuşmada Türk devletinin Kürdistan’da topyekûn bir katliamı hedefleyen saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunarak, “Kürt halkı yalnız değildir” dedi.

Cenevre Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam da “Tüm halkımız başta olmak üzere dostlarımızı bu saldırılara cevap olmak üzere Kürt halkının mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz” diye belirtti.

Fransızca bildirilerin okunmasının ardından Kürdistanlılar oturma eylemine devam etti.

ZÜRİH

Zürih kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları da Rathaus alanında bir araya geldi. Türk devletinin katliam saldırılarına karşı öfkenin yoğun olarak hissedildiği eylemde, halk yönünü Türk konsolosluğuna çevirdi.

Eylemde Türk devletinin saldırılarına sessiz kalınmayacağı belirtildi.

Kürdistanlıların Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşleri an itibarıyla devam ediyor.

ST. GALLEN

St. Gallen kantonunda Türk devlet faşizmine karşı gençler öncülüğünde eylem yapıldı.

Saat 17.30’da Bahnhof’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Kürtçe ve Almanca yaptıkları konuşmalarla, saldırılara karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

LOZAN

Kürdistanlıların bir diğer eylem alanı Lozan kentiydi. İsviçreli demokratik kurumlarla ve gençlik örgütlerinin öncülüğünde St Laurent kilisesi önünde miting düzenlendi.

Lozan Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sıtkı Demir, katliam saldırılarına tepki göstererek başladığı konuşmasında, dört parça Kürdistan’da süren saldırılara karşı verilen direnişe dikkat çekerek, “Hiçbir uluslararası hukuka, insanlık ahlakına ve savaş hukukuna sığmayan bu saldırılarla apaçık Kürt halkına bir soykırım hedeflendiği açıkça ortadadır. Buna rağmen uluslararası devletlerin bu saldırılara karşı suskunluğunu kabul etmeyeceğiz. Her nerede olursak olalım, saat kaç olursa olsun, gece veya  gündüz, Kürt halkına yönelen bu saldırıları, katliamcı güçleri ve ortaklarını teşhir etmek için alanlarda olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Rojava’da çalışmalarını sürdüren İsviçreli ve Enternasyonalist sanatçıların yer aldığı Tiyatro Grubu adına saldırılara ilişkin hazırlanan bildiri okundu.

Fransızca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BERN

Türk devletinin katliam saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları Bern’de bir yürüyüş düzenledi.

Federal Parlamento önüne kadar süren yürüyüş boyunca katliamcı güçler ve ortaklarını teşhir eden sloganlar atan eylemciler, yarım saat süren yürüyüşün ardından tekrar Bahnhofplatz’a döndü. Burada kurumlar adına yapılan açıklamalarla devam eden eylemde Almanca bildiri okundu.

Yine akşam saatlerinde  Basel, Luzern, Wintherthur, St Gallen, Solothurn, Biel kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin katliam saldırılarını protesto ettiler.

İsviçre’de  Kürdistanlılar yarın da birçok merkezde alanlara çıkarak Türk devletinin saldırılarına karşı tepkilerini dile getirecekler.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız